• CairoJack
  #11
  "Viszont szerintem itt már az MS is mínuszba játszik, inkább bevállalja a nullprofitot, vagy akár a veszteséget is azért, hogy piacot szerezhessen"

  Dehogy veszteséges. Egy Windows OS fejlesztési költsége 5-6 milliárd dollár körül van. Windows 7-ből 3 év alatt (a termék életciklusa alatt) 650 millió darabot értékesítettek, kiviteltől függően 120 és 320 dollár közötti áron, 6 féle változatban (120$ Home Premium (Upgrade) - 200$ Professional (Upgrade) - 220$ Ultimate (Upgrade) - 200$ Home Premium (Full) - 300$ Professional (Full) - 320$ Ultimate (Full)). Nyilván nem egyformán adtak el belőle, de az egyszerűség kedvéért átlagoljuk. Az átlagár 226 dollcsi. Ebből vonjuk le 26 dollárt a licencekre (amiket az MS fizet külső cégeknek, pl kodekekre, stb. (Bár ez a 26 dollár baromi sok, régen valami olyasmit olvastam, hogy windows-onkén 5 dollár alatt marad ez a költség, de legyünk nagyvonalúak).
  Aztán vonjunk le még 50 dollcsit adókra, szállításra, stb.

  Tehát az MS kb. 150 dollárt keres(ett a W7 esetén) egy Windows licencen. 150*650 millió = 97,5 milliárd dollár. Ebből levonjuk a fejlesztési költséget, ami kb. 6 milliárd. Ez kb. 91,5 milliárd dollár bruttó haszon. Legyen 90 milliárd.
  Ezt még leadózzák (már ha megteszik) azt csók.

  Ennél még sokkal durvább a helyzet Office fronton, amit sokkal kevesebb pénzért fejlesztenek, és sok esetben drágábban adják, mint magát a Windows-t. (Office 2007-nél 450 dollár volt a plafon).

  Mit gondolsz, mitől lett Bill Gates a világ leggazdagabb embere? Nem azért, mert nullszaldós termékeket árult.

  A probléma ott van, hogy a Windows 8 irtózatosan nagy bukás. Hónapról hónapra fele annyit adnak el belőle, mint Vistából
  (http://www.zdnet.com/windows-8-continues-to-fail-7000016222/
  Az első grafikon mindent elmond)

  , ami szintén történelmi bukta volt. Mindezt úgy, hogy
  (Mondjuk ez van, ha egy cég, nem veszi figyelembe a saját vevőköre igényeit).
  A jelenlegi számítások szerint, jó ha 300-400 millió Windows 8-at el tudnak adni 3 év alatt, ami a fele a Win 7 értékesítési számainak.

  Profit szintjén még így is igencsak jövedelmező vállakozás, a baj csak az, hogy ha egyszer a felhasználó bázis elkezd csökkenni, mert mondjuk átvándorolnak a konkurenciához, akkor bizony pár éven belül tényleg bekövetkezhet a legrosszabb.
  Ezt akarja meggátolni az MS, de úgy nehéz lesz, hogy arany áron árul xoart. Ezt belátták ők is, mivel a W8 annyira elcseszett lett, hogy azon javítani már nem sokat lehet, marad az árcsökkentés politikája.

  De ha azt vesszük, hogy mondjuk 6 milliárdért fejlesztették az OS-t, és mondjuk 3 év alatt 400 milliót eladnak belőle, akkor nagyjából akkor lenne nullszaldós az MS, ha 12,5 dollár haszna lenne egy licencen. Ez mondjuk végfelhasználói árban 20 dollár. Az első 3 hónapban ennyiért is árulták az upgrade (de csak azt!) licencet, beetetésként, de így sem kellett a kutyának sem.
  Jelenleg viszont messze állunk még ettől az árszinttől. Szóval nem kell félteni az MS-t, kaszálnak ők így is, csak nem olyan pofátlanul, mint eddig. Nyilván nagy szopás 20 milliárd profitot termelni ott, ahol eddig 90 milliárdot hoztak, de éhen nem halnak.

  Max Bill Gates idén nem vesz 400 millió dolláros jacht-ot. Na bumm...