"
Egyrészt ez sem igaz, másrészt ez nem stratégia."
Akkor valakinek szólnia kéne ennek a sok hülye ökológusnak meg populációgenetikusnak, hogy a pár évtizednyi munka amit eddig végeztek mehet a kukába.
"Minden élőlény eszik amennyit tud, és szaporodik amennyit csak képes"
Nem. Az evolúciós siker abban rejlik, hogy egy adott élőlény a lehető legtöbb SZAPORODÓKÉPES UTÓDOT hozza létre. Erre vannak különböző stratégiák. Ezek közül az egyik az, hogy annyit szaporodik az élőlény amennyire csak képes. Mondjuk a holdhal az egymillió ikrájával amit vígan kiszór a tengerbe amerre jár. De ha egy élőlény az utódairól gondoskodik, akkor máris nem fog annyit szaporodni, mint amennyire képes, sok fajnál akár több szaporodási ciklus is kieshet amiatt, mert az anya az utódait gondozza. Sőt, sok faj EGYÁLTALÁN NEM SZAPORODIK, ha nincsenek meg a körülmények amik az utódoknak ideálisak, még akkor sem, ha a szaporodás maga semmiféle akadályba nem ütközne.
"Nem értem miért nem világos számodra, hogy ez minden élőlényre igaz? "
Bocsánat a sok egyetemi kurzus amit a témában hallgattam kiölte belőlem az igazság megértésének a képességét.
"mi is csak annyit szaporodunk amennyit tudunk (nem láttam még ikrákat milliószámra lerakó embert, te igen?)"
Ha annyit szaporodnánk amennyit tudnánk akkor minden nőnek 13-18 éves korától kétévente minimum születne egy gyereke. Nem tudom nálatok hogy van, de errefelé még annál a bizonyos sokat emlegetett népcsoportnál sincs így. Sőt, már az ősembernél sem volt így.