• Deus Ex
    #36
    Az exobolygókat alapvetően a galaxison belül keresik, de az eddig felfedezettek zöme valóban több száz vagy néhány ezer fényévnyire lévő csillag körül kering. Ez az eddig legtermékenyebb keresőeszköz, a Kepler működési módjából fakadt, az égbolt egy kb. tenyérnyi területét figyelte folyamatosan, s ugye ebbe a kúp alakú térfogatba statisztikailag több messzire lévő csillagrendszer esik bele, mint közeli.

    Egyébként most, hogy a négyből második helyzetbeállító giroszkóp is elromlott, s így valszeg véget ér a program adatgyűjtési szakasza - bár keresnek talán neki valamilyen más, két giroszkóppal is megvalósítható felhasználást - írhatna valaki egy cikket ide a Keplerről, kiemelve, hogy tulajdonképpen miért is nem bírunk olyan giroszkópot tenni az eszközökre, amik egy nagyságrenddel tovább működnek, vagy legalább normális mennyiségű tartalékot felszerelni. Vagy valami.

    Nyilván ha közvetlenül, távcsövekkel akarjuk vizsgálni az exobolygókat, minél közelebb vannak, annál jobb. A Kepler SETI szempontból jószerével csak azt mutatta meg, gyakorlati szempontból számtalan, potenciálisan életet hordozó bolygó van csak a mi galaxisunkban is.