• kvp
    #20
    Elvileg ha a zaj szintje magasabb mint a jele, akkor a jel elveszettnek tekintheto. A gond csak az, hogy a legtobb modern foldi kommunikacios protokoll nagyjabol zajnak tunik a hatekony tomorites miatt. A legjobb, legstabilabb protokollok pedig pont modulalt zajkent mukodnek, amibol csak a cimzett cimenek az ismereteben lehet dekodolni a valodi jelet, mivel a cimmel van titkositva, azaz ez hatarozza meg a zaj szorasat. Mivel a kulcs tobbnyire veletlen jelekbol all, ezert a zaj is veletlennek fog tunni. Ha viszont valaki ismeri a kulcsot, akkor ha a kulcs szerinti eloszlasu es sorrendu zajt lat, akkor kapott egy bitet. Ezt gyakorlatilag lehetetlen visszafejteni es raadasul nem az volt vele a cel, hogy titkositsanak, hanem hogy magas zajszint mellett is mukodjon a kommunikacio. (tehat amikor mindenki egyszerre beszel)

    Egy fejlett civilizacio max. ilyen kommunikacios nyomokat hagy maga utan, ha egyaltalan hasznalnak broadcast jellegu jelativitelt. Sokkal valoszinubb, hogy hamarabb vennenk eszre egy masik civilizaciot a felszini fenyszennyezesuk vagy az ipari tevekenyseguk jelei alapjan. Viszont ez feltetelezi, hogy megfelelo erzekenysegu muszereink vannak, tovabba eleg kozel vannak, hogy a zaj ne nyomja el a jeluket, tovabba azonos idoskalan, leptekben es kemiai stukturan mozognak.

    A fenti 3 feltetel azt jelenti, hogy nem sokkal gyorsabb vagy lassabb az eletuk sebessege (tehat mozgonak/elonek tunnek szamunkra), kb. azonos a meretuk (tehat nem kisebbek egy atomnak vagy nagyobbak egy bolygonal) es hasonlo kemiai rendszerben mukodnek. (tehat pl. nem tisztan energia alapuak) Ha ezek a feltetelek nem allnak, akkor egyszeruen akkor sem vesszuk eszre oket ha azonos bolygon elunk veluk...