Mi az élet értelme? Kik vagyunk? Miért vagyunk itt?
-
Zero 7th #286 "Ha pontosabban kell fogalmazzak, akkor nem inkább te nem értesz engem? :D"
Nem az van, hogy nem értem, hanem felesleges köröket futok azzal, hogy olyan dolgokat helyesbítek, ami nem tévedés, hanem pontatlan fogalmazás következménye.
"ekkor tehát az ókorban születtek a legnagyobb filozófusok"
Ez nézőpont kérdése. Filozófiában nincs objektív összehasonlítási szempont, legfeljebb a munka alaposságát és logikáját lehet minősíteni, de mondanivaló "helyessége" szempontjából Platón összehasonlítható a sarki részeg csöves hőbörgésével.
"az ők nagy bölcseleteit idézzük még manapság is, "
Meg az összes többiét, aki azóta élt.
Változatlanul, eredeti formában az ókori görögök filozófiája már sehol nem divat, erősen túlhaladott a dolog.
Jelentőségük inkább a későbbi filozófusok munkájára van.
Őszintén szólva egyébként nem vagyok nagy filozófusrajongó, kicsit felesleges szellemi maszturbációnak tartom a nagyját (van kivétel azért).
"Ha az intelligencia szemszögéből nézzük a dolgot, akkor azt kellene elfogadnunk, hogy bár a mai kor embere a legintelligensebb és legokosabb minden kort tekintve"
Ez egy óriási tévedés. A tudásunk összehasonlíthatatlan, az intelligenciánk meg ugyanaz az őskori emberéhez képest. (Emberről beszélsz, szó szoros értelmében veszem, elő- és ősembereket most leszámítva, tehát kb 160ezer évvel ezelőttig bezárólag.)
"(pláne ha a Darwini evolúciós elméleteket is ismerjük és hisszük)"
Hinni nem kell, mert tény, és pontosan ez az egyik ok, hogy nincs jelentős intelligenciabeli különbség: év evolúciós szempontból szinte semmi, genetikailag megegyezünk a barlanglakókkal.
"miközben meg arról szerzünk tudomást, hogy milyen értelmesen gondolkodott"
Fentiek fényében ez nyilván nem meglepő.
Az ókoriakkal való hasonlításnál már fel sem merül intelligenciakülönbség.
" az intelligencia szintje igencsak a béka segge alatt volt."
Tehát akkor ez nem igaz.
"Így tudjuk és tanuljuk mi ma. "
Mármint ezt hiszed, és ez elég csúnya hiba.
"az első földi piramisok is. "
A piramisok túl vannak misztifikálva. A gúlánál egyszerűbb épített formát nehéz elképzelni, gyakorlatilag a kupacba szórt kőről beszélünk. Mérnöki szempontból a szilárdságtan legeslegegyszerűbb, kiindulási alap képletéből számítható az egész (ezt persze nem ismerték, mert újkori találmány, tapasztalati úton dolgoztak). A korai piramisok ráadásul sokkal kisebb építőelemekből állnak, mint a nagy, impresszív példányok, tehát még a "hogy tudták ezt megcsinálni?" kérdésre sem nagyon lehet rácsodálkozni. Megfogták a téglákat, és odahordták kupacba. Nagy ügy...
"Az ősemberek még állatbőrökben szaladgálnak, közben meg elkészül a világunk egyik legnagyobb csodája"
Ezt konkrétan az emberiség történelmének bármelyik pillanatára elmondhatod, mert a mai napig léteznek "állatbőrökben szaladgáló", őskori fejlettségi szintű népcsoportok.
"(most komolyan: ez a Darwin átgondolta jól ezt az evolúciós elméletet?)"
Most komolyan, tisztában vagy te egyáltalán azzal, hogy miről szól az evolúciós elmélet? Mert amit írtál, abból az jön le egyértelműen, hogy a leghalványabb lila fingod nincs róla...
"Ezekre értettem, hogy minden társadalomban van egy általánosan elfogadott értelmi szint. "
Én meg a fentiek miatt mondom, hogy ez teljesen értelmetlen.
"Az, hogy régebben nem létezett intelligencia felmérés, nem zárja ki, hogy a társadalmaknak nem voltak különböző értelmiségi szintjeik..."
Valójában meg az van, hogy kevered az intelligenciát a tudással, és így még szép, hogy értelmetlen állításokat teszel.
"U.i.: autóbaleset csak példa volt, vagy tényleges esemény?"
Tényleg, majdnem meghaltunk. 110-el elszálltunk az autópályán, hossztengely körül 2.5-et forgott a kocsi, tetőn állt meg. Hárman sértetlenül kiszálltunk belőle.