Mi az élet értelme? Kik vagyunk? Miért vagyunk itt?
  • Zero 7th
    "Nos logikusan gondolkozva, ha valamiről 5000 éve beszélnek már, akkor azért annak talán lehet némi alapja."

Ez minden, csak nem logika.
    Galilei pont ez ellen küzdött, hogy ilyeneket tudományos szinten ne mondhass. Ha már akkora rajongója vagy, nem kéne a sírjára szarnod...

"Ergó inkább igaz, mint sem."

Ilyen nincs. Egy állítás vagy igaz, vagy nem. Olyan is lehet, hogy nem tudod eldönteni, olyankor nem mondasz róla semmit.

"Mi hasznom lenne nekem abból, ha a lelket reklámozom?"

Az, hogy tudod nyugtatgatni magad, hogy tudsz te varázsolni, meg hogy sose halsz meg igazán. Mint amit most is teszel teljes erőből.

"(tudatnak is hívhatjuk, mert szerintem a kettő egy)"

Ezt mondjuk hamarabb is közölhetted volna. Az mondjuk nem igaz, hogy a kettő ugyanaz, pont azért, mert a lélek szó a vallás/miszticizmus szava, így van egy ilyen felhangja is.
    Persze, a pszichológiát is lehet lélekgyógyászatnak hívni, de én nem ismerek embert, aki használná a szót.

"Nem figyeltél: tudás nélkül nincs hit."

Nem én nem figyeltem, hanem te vagy súlyos fogalomzavarban. A tudás olyan igaznak elfogadott állítás, ami leellenőrizhető, a hit meg ennek homlokegyenest ellentéte, olyan igaznak elfogadott állítás, aminek igazságtartama nem ellenőrzött.
    Azért van rá két külön szavunk, mert a különbség lényeges.
    És egyik sem kell a másikhoz. Csak az elfogadott információ megbízhatóságára utal az egyik vagy a másik szó használata.

"a tudás mindennél fontosabb..."

Az előbb meg azt írtad, hogy a hit a legfontosabb. Eldönthetnéd...

"pláne ha hiszek is benne :)"

A tudásban nem is LEHETSÉGES hinni, mert egy információd vagy le van ellenőrizve, vagy nincs. Egyszerre mindkettő logikai képtelenség.

"Viszont a pszichológia mikor és hol állított olyat, hogy a lélek megszűnik a halállal?"

Hát ez elég egyértelmű, a pszichológia teljes egésze élő emberekkel foglalkozik. Olyan halottról én nem tudok, aki válaszolt volna egy pszichológus kérdéseire, vagy a viselkedése illetve agyműködése megfigyelhető lett volna.

"Én ebben nem hiszek."

Hát ebben nem is lehet, ez a módszertanból következő evidencia.

"Szerintem minden energia. Így a lélek is az."

Ez az állítás alapvetően igaz, de te most csak félrebeszélsz, kapaszkodsz a kis kényelmes miszticizmusodba, amit ilyen bullshittel akarsz alátámasztani.
    Ha szó szerint vesszük, akkor a lélek tényleg energia, elektromos potenciálok, meg az idegsejtek közti kapcsolatok. Csak mondjuk az idegsejtek közti kapcsolatok valószínűleg soha többet nem fognak energiává alakulni. Ahhoz az kéne, hogy a Földet bekebelezze a nap, és amikor novává válik, akkor pont a te valamikor pármilliárd évvel ezelőtti agyad nukleonjai alakuljanak a robbanásban energiává. Erre az esély meglehetősen kicsi, arra meg, hogy az egész valamikori agyad energiává alakuljon, az majdnem egész biztosan nulla. De nem tudom, neked miért esik ezt jól tudni. Ugyanígy azt sem értem, hogy miért jó az neked, hogy halálodkor az agyadban lévő elektromos potenciál hővé alakul és szétszóródik először a halott agysejtjeid közt, aztán a környezetbe.
    Továbbá a "lelked" nagyobbrészt adódik az idegsejtjeid elrendezéséből és hálózati topológiájából, mint a bennük lévő potenciálokból. Ha ez az elrendezés sérül vagy megszűnik, akkor a lelked is torzul, vagy meghal.