Mi az élet értelme? Kik vagyunk? Miért vagyunk itt?
  • Zephyr Retiring
    "Egy állítást rögtön hazugságnak tekintek, ha nem igaz, mégis reklámozzák."
    Itt több hibát is felfedeztem.
    1) ha egy állítással nem értesz egyet, az nem feltétlenül hamis. lehet akár igaz is. Jelen esetben én állítottam valamit, te meg eldöntötted, hogy az a valami nem igaz. Persze ettől még lehet az
    2) .."mégis reklámozzák".
    Ez most meg mi? Reklámozzák ki és mit? Engem vádolsz reklámozással? És ha igen, akkor mit is reklámozok pontosan?
    Mondhatnád persze, hogy ez csak amolyan tudat alatti és nem szándékos reklámozás a részemről, ezért is nem vagyok tudatában annak, hogy tulajdonképpen én reklámozok valamit. Milyen szerencse, hogy (nyakamat rá) szerinted a tudatalatti sem létezik
    Egy picit visszanyúlok az "elárulom: lelked sincs" állításodhoz.
    Persze a logikus az lenne, ha azt válaszolnám erre, amit te is egy másik dologra mondtál: ez egy baromság, és persze nem is igaz...de..
    nem állítok ilyet, mert elhiszem, hogy számodra ezek a fogalmak (mint pl.: lélek) tényleg nem léteznek. (Most pedig jön, amiről fentebb regéltem) Persze ez az állításod még egyáltalán nem biztos, hogy igaz is.
    Mert ahogy nem lehet bizonyítani egyértelműen a lélek jelenlétét, ugyanúgy nem lehet bizonyítani sem a távollétét sem.

Elfogadom e amit biztosan tudunk, vagy elvetem?
    Picit nosztalgiázzunk akkor ha nem gond.
    Csak tippelek most, aki tudja a pontos adatokat kijavíthat. Talán Pitagorasz mondta először i.e.600 körül, hogy a föld gömbölyű. Persze körbe röhögték. Vagy ott van Galilei. Mit állított az 1600-as években? Hogy a szabadesés sebessége független a testek tömegétől (kizárva a légellenállást). Hoppá! Akkor most mi is van? Hát nem azt mondta előtte Arisztotelész: a nehezebb testek gyorsabban, a könnyebbek lassabban esnek egyenes arányosságban a tömeggel.
    Galilei vagy Pitagorasz elfogadta e amit addig biztosan tudtak, vagy elvetette? Egyébként ha már Galcsit említettem (bocsánat, de egyik kedvenc témaköröm is) az ő keze is benne volt a hang általi frekvencia "felismerésében".

Hézagok Istene (jó név) megjegyzésedre is reflektálnék még..
    Pszichológia és valóság. Nos (kemény dió) ezek ugye megint csak nem fizikai kézzel fogható dolgok. Én hiszem, hogy vannak, te meg tudod, hogy nincsenek. Hogyan is lennének, hiszen ha elfogadjuk, hogy maga a valóság létezik és tényként ezt el is könyveljük, akkor a lélek is létezik. Mert miért is ne létezhetne ha a valóság is létezik? A valóság alapvető jellemzője az, hogy objektív, magyar szóval tárgyilagos, vagyis független a megfigyelőktől, azok helyzetétől, mozgási állapotától és az eszközöktől, amiket a valóság megfigyelésére a megfigyelő felhasznál, valamint független a megfigyelő prekoncepcióitól, értékítéletétől, nézeteitől is. A valóság megtapasztalásának vannak korlátai, de a megismerésére tehetünk erőfeszítéseket.Pontosan úgy, ahogy a lélek megismerésére is. Ahhoz pedig a pszichológia a kulcs.