• Peetkiller
    #67
    Kedves Kelta. Nincs igazad. A fizika törvényei sokkal egyszerűbbek annál, mint amit mi el tudunk képzelni. Az idődiletáció. Ha elindulsz egy csillagra, mondjuk fénysebességgel, ami 4 fényévre van, akkor 4 év alatt érsz oda, innen nézve. De az űrhajón nem telik el semmi idő sem. Onnan nézve, amint elindultál, már meg is érkeztél. De mivel az űrhajó nem egy foton, nem is mehet fénysebességgel. Nézzük, mi van, ha 0,5 c-vel mész. A földől nézve az utad 8 évig tart, de te ebböl négyet érzékelsz. Tehát, ha ez igaz, akkor egy egyszerű koordináta rendszer alapján ki lehet számolni, mekkora az idő diletáció.
    Na de ez sajnos nem ilyen egyszerű. Mert az a vonal nem egyenes a koordinátarendszerben, hanem egy hiperbolát ír le. Ezért van, hogy neked majdnem fénysebességgel kell menned ahhoz, hogy lényeges diletációs törést legyél képes létrehozni a saját inerciarendszereden belül. Tehát összegezve, az utad amit innen nézve 8 évig teszel meg, azt te kb 7,9 tized évnek érzékelnél, fénysebesség felével haladva. (Egyébként jelenleg egy jóval egyszerűbb 5 dimenziós koordinátarendszeren dolgozok, ezen témán belül, mint amivel most számolni szoktak). Ezért is mondják, ha fénysebességgel haladsz, akkor képes vagy megtenni végtelen távolságokat térben, akár néhány perc alatt, de az idő sajnos telik itthon. Ha elmész innen 50 fényévre, akkor a földön eltelik 100 év, mire ujra hazaérsz. Ezért nincsenek sűrűn látogatóink idegen bolygókról. Mert ET dédunokája is meghalna addigra, mire szegény hazaérne az alig egy percig tartó űrutazásról.(most nem számolva a gyorsítás-lassítás alatt töltött időt, az egyszerűség kedvéért)
    Az a baj, hogy sokan nem értik a fizika alapvető működését. A fény csak térben tesz meg távolságot, időben nem. Amikor megszületik, abban a pillanatban el is pusztul. Mert minden egyes általa megtett másodpercben nyer egy másodpercet azáltal, hogy fénysebességgel halad. Ennyi. Ezért is mondtam mindig, hogy a fény nem más, mint a téridő indikátora. Nem értem, miért nem használjuk ki jobban?