• Atyuska
  #24
  Van néhány előny, néhány hátrány mellett a csak online konstrukcióban.
  Először is egy szoftvert most már nem tudsz "örök életre" megvásárolni, nem úgy mint a dobozos terméknél.
  Tény, hogy az folyamatosan(vagy rendszeresen) háló lévő munkagépek élettartama jelentősen csökken, amint amelyeket csak pl. havonta frissítések miatt kötnek a netre, de szerintem elég lehetne a liszensz idő meghosszabbításakor vagy évente ellenőrizni az eredetiséget, de ez az Adobe-nak nem kifizetődő, sokkal nagyobb haszonnal jár, ha havonta a warez változatok nagy/egy részét kiszűri, amivel vagy rákényszerítik a bérlésre, vagy nem.
  Kétségetlen, hogy a Windows után talán a legtöbb illegális másolat az
  Adobe termékeiből van.
  Az is tény, hogy bizonyos programok hibamentesítését nagy ívben letojja az Adobe, de a vezető programokat viszont annál több elánnal hiba mentesíti(ami persze nem jeelnti azt, hogy nem hibamentesek, de lehet őket biztonsággal használni).
  A bug-ok fellépésének egy jelentős része azonban abból fakad, hogy nem eredeti a program. Eredeti programnál legtöbb esetben nem jelentkeznek azok a bug-ok, amelyek ugyanannál(de regisztrálatlan, tört) változatnál meg igen.
  Ettől függetlenül az Adobe kollekcióból talán csak az Encore-al nem lehet üzembiztosan dolgozni profi munkát létrehozandó.

  A profi felhasználóknak az új változatok bizonyos funkciói tényleg Vau hatást érnek el, amitől eladhatóbbak lehetnek a szoftver által létrehozott médiumok, ami miatt erősen elgondolkozik sok Adobe felhasználó, s frissít. Sajnos nálunk egy dobozos bruttó upgrade ár 224e, ami nem kevés mondjuk évente..a Magyar viszonylatokhoz mérve.

  A felhő szolgáltatásnak vannak azonban pozitív tulajdonságai. Pl. Video vágásnál lehet úgy vágni csoportosan, hogy proxyként használjuk a felhőt, s csak butított felbontással dolgozunk. Ezért is lehet elegendő a 20 GB-os felhő kapacitás a legtöbb esetben. Ezek jó dolgok, hisz egyszerűsödik az ügyfelekkel és a csoportmunkában dolgozókkal való kommunikáció, ami azonban megoldható volt eddig is manuálisan, csak plusz tudást és időt igényelt.
  A felhő jó módszer arra, hogy pl. egy táblán elkészített skiccet otthon a saját erőgépünkön folytassuk, s oda vissza elérhessük a kész anyagot.
  Ezek persze inkább nyugaton hasznosak, mint nálunk.

  A gyakorlatban viszont felmerülhet ritkán olyan probléma, hogy nem tudunk netre felmenni - pl. expedíció forgatásnál - s ez veszélyforrást jelent, amitől bedőlhet az egész, így ilyen esetben egy CS6 biztosítékként jól jöhet.

  Az Adobe video termékeit a Premiere 6-os(nem CS6) óta használom(túlnyomó részben jogilag rendezett körülmények között), s végre a CS4 óta elérkezett az az idő, hogy üzembiztos, broadcast környezetben is lehet biztonsággal használni, s ez nagy szó!

  A programok bérlésénél ha már három programról van szó, akkor ésszerübb és olcsóbb a Collection-t bérelni (Pl. Premiere, After, Photoshop, Encore) Mint eddig is a vásárláskor, ha a három külön progit vettük volna meg, többe jött ki, mint ha a Collection-t.
  Egy másik nagy előny, hogy nem egyszerre kell kifizetni egy jelentős(szinte kifizethetetlen) árat egyszerre, s csak több év alatt leírni, hanem havonta leírható az adóból az aktuális százalék. Ezt figyelembe véve a vállakozóknak előnyösebb tud lenni ezen konstrukció.
  A magyar forgalmazóknál számlát is kapunk, akár havonta is ha ez a kérés.