• NEXUS6
    #27
    Ha nem kódolnak bele túlélési ösztönt valszeg nem is fog működni, már az sem.
    Már az embernél is átlagban szinte soha nem működik, nem azért öl másokat, mert a túlélését fenyegeti valami. Egyrészt más állatokhoz képest sokkal alacsonyabb szintű az ember agessziója, másrészt az is ritualizált, elvont kultúrális elemekre épül. Pl háború. A háborúk nem azért törnek ki, mert alapvetően fenyegeti valamilyen hatalom az ország létét. Nézzük meg a Hidegháborút ott épp az életösztön volt ami végül is megakadályozta, hogy kitörjön a III. VH. Egy ilyen Skynet szerű MI ezer szállal kötődne az emberhez, ha az életösztön, a tudatraébredés lépne érvénybe pont az akadályozna meg egy Terminátor szerű ítéletnapot.
    Aztán ha az MI-t nem tanítják meg, hogy mikor kell egyáltalán háborúzni, akkor magától nem is fog ilyet csinálni.

    Ez a felismerés/megvilágosodás meg jó kérdés. Van elvileg egy olyan jelenség ugye, hogy az embernél egyszercsak jön egy impulzus és esetleg alapvetően változik meg a viselkedése, a gondolkodása. Valamiért ez is hasznos lehetett evolúciós szempontból. Pl ha átkerül egy másik törzsbe, akkor be tud illeszkedni, fel tudja az új kultúrát venni.
    Azonban az MI-t nem kell ezzel a képességgel ellátni, tanuljon, de a bármilyen impulzus éri nem tudja alapvetően a saját szerkezetét megváltoztatni.
    Kérdés persze, hogy ez egy természetes jelenség és minden összetett intelligenciára jellemző, vagy az emberi elme sajátja, ami az evolúciós fejlődés során jött be.