• bvalek
    #58
    Ez egy reális igény, csakhogy az nem ritka, hogy egy jól müködö elmélet filozófiailag problémás. Például a newtoni fizikában távolható erök vannak, ami már Newton idejében vitákat okozott. Newton pedig csak annyival tudott védekezni, hogy az elmélete müködik, helyes eredményeket szolgáltat. Ezt a kérdést az általános relativitáselmélet elegánsan megoldotta, viszont hozott helyette újakat.

    A kvantummechanikában megszoktuk, hogy olyan kifinomult kérdésekkel foglalkozzunk, hogy például amit megfigyelünk az valóságos-e, illetve amit elvben sem tudunk megfigyelni, az vajon ezek szerint nem is létezik, stb. Az általános relativitáselmélet ezekhez a magasröptü gondolatokhoz képest egy túl primitív eszköz.

    Régimódi klasszikus elmélet ez, amiben a megfigyelhetö mennyiségek és az állapothatározók egybeesnek, vagyis feltételezi, hogy amit mérni tudunk, azt mindig és mindenkor valaki objektíven meg tudja mérni, és azzal mindent tud az adott rendszerröl. A mérés hogyanjával nem törödik, azzal sem hogy egyáltalán lehetséges-e.

    Ez a másik ok, amiért nagyon sokan szeretnék már lecserélni Einstein klasszikus elméletét a téridöröl egy modern kvantumelméletre, ahol már fel lehet tenni ilyen kérdéseket, hogy ha a fekete-lyuk belsejéböl SOHA nem kaphatunk információt, akkor vajon létezik-e a fekete-lyuk belseje egyáltalán, és hasonlók.

    Azért izgalmas ez az egész, mert forgó fekete-lyukak esetében az eseményhorizonton belül az általános relativitáselmélet egy további belsö eseményhorizontot, valamint egyéb felületeket jósol, és a fekete-lyuk eredetétöl függöen akár egy féregjárat is lehet benne, kijárattal a túloldalon. Nehéz elképzelni hogy ez a gazdag leírás csak az elmélet mellékterméke, és semmi köze a valósághoz. Ahhoz Einstein elmélete túl jól müködött eddig.