• bvalek
    Einstein elmélete beszélt először eseményhorizontról, és hogy mi lehet egyáltalán mögötte (pl. egy féregjárat). Csak egyetlen pontban, a szingularitásban végtelen a téridő-görbület, azon kívül, de az eseményhorizonton belül még bőven véges. A belső tartományból nem juthat ki információ a külvilágba, de ennél egzotikusabb tulajdonságai nincsenek. Igazából a téridő ott bent is elég "szokványos". De nem mondanám azt sem, hogy a szingularitásra ne terjedne ki Einstein elmélete, hiszen pont Einstein elmélete vezette be a téridő-szingularitás fogalmát.

Az angol Wikipédia szócikkei egész jók a témában, de a mélyebb megértéshez mindenképpen ajánlott, hogy az általános relativitáselmélet matematikájával is megismerkedj. A differenciálgeometriát használják, ez ugyanaz mint amivel a földmérők is számolnak, nekik is görbült felületi geometriával kell megbirkózniuk. Nem tudom hogy merjem-e ajánlani az én könyvemet, nem miattad, én magyarázok benne elég bénán... de ha belenézel, és szólsz ha nagy hülyeséget találsz benne, azt megköszönném :)