• NEXUS6
    #63
    "Igazából csak a fejlettebb faj tudja felvenni a kapcsolatot a fejletlennel ha akarja. Bár nem látom az okát hogy miért akarná."

    Ez úgy tűnik tényleg így van. Történelmi példát ha nézünk, nem az indiánok, meg a zuluk mentek el Londonba, Párizsba, Madridba anno, hanem fordítva, a fejlettebb civilizáció "látogatta" meg a fejletlenebbet. Azonban az akkori európai civilizáció meglehetősen agresszív volt, amit a vallási terjesztése iránti elhivatottság is támogatott mondjuk úgy erkölcsileg. Ami persze meglehetősen kérdéses volt, ahogy a szeretet nevében térítették, meg gyilkolták a nativokat.
    Van persze némileg másik példa is, amikor az európai nagy felfedezéseket némileg megelőzve a kínaiak Cseng Ho admirális vezetésével 300 hajóból álló, 28 000 emberrel/katonával felszerelt, alapvetően kereskedelmi célú flottát indítottak az Indiai-óceán meg a Csendes-óceán felfedezésére és a kereskedelmi kapcsolatok kiépítésére. Bizonyos szempontból persze hasonlóan erőpolitikát folytattak, mert aki ellenállt azt lenyomták mint a bélyeget (Szerencsére Európába nem jutottak el). Annak ellenére, hogy gazdaságilag/politikailag is sikeresnek volt mondható a vállalkozás, a későbbi császárok kb azzal a jelszóval, hogy úgy tűnik, hogy nincs Kínához mérhető fejlettségű hatalom a világon, akivel érdemes lenne kereskedni, akkor a bezárkózás politikáját választották és felhagytak az ilyen expedíciókkal.

    Aztán a nyugati hozzáállás is változott némileg a középkor óta, ma már nem akarunk minden amazonaszi törzset kereszténységre téríteni, bizonyos pl. tudományos szempontból kifejezetten érdekünk őket érintetlen formában megőrizni.

    Ha a körülöttünk élő idegen civilizációk fejlettebbek nálunk, márpedig azok, ha ők ide tudnak jönni, akkor bizony nem kizárt, hogy nekik mi csak egy indián törzs vagyunk, akik minden kincsüket éléjük szórnánk némi üveggyöngyért cserébe. Ha csak egy kicsit fejlettebbek erkölcsileg, mint mi voltunk a 15. szd környékén, akkor nem fognak velünk kapcsolatba lépni. Max ha azt látják, hogy nagyon elbaxunk valamit.
    Szerintem.