• NEXUS6
    #38
    Aztán vegyük azt is bele, hogy hogy mérjük a komplexitást.
    Egy rendezetlen sok elemű rendszer komplexitása nagyobb, mint egy kevés elemből álló rendezetté.
    Ha pl azt nézzük, hogy milyen hatása van az embernek a bioszféra, pl a monokultúrás mezőgazdasággal, az igencsak csökkenti a biodiverzitást, a komplexitást. Az ember jelenlegi hatása a bioszférára gyakorlatilag egy nagy fajkihalással egyenértékű.

    Ez persze változhat, mert az ember olyan összetettnek látja a környezetét, amilyen összetett a szűkebb környezete a kultúrája. Ha a jövőben elterjed nagygazdasági szinten is az, hogy nem egyetlen növényt telepítenek be egy kibaxott nagy földterületre, hanem kihasználják a növények egymást támogató hatását, akkor a biodiverzitás, a komplexitás csökkenése megáll, megfordul.
    Persze ha teljesen az evolúció, a biológia törvényei szerinti termesztési, tenyésztési eljárásokig is eljutunk, akkor kívülről nézve az emberi civilizáció nem lesz megkülönböztethető egy "vad" bolygótól.

    És ez magyarázatul szolgálhat arra, hogy miért nem látjuk a szupercivilizációk természetes környezettől elütő jeleit, mert hogy a szupercivilizációk tökéletesen alkalmazkodnak a környezetükhöz.
    Az ahol mi vagyunk egy fejletlen a környezetével összhangban nem levő civilizáció szintje, amit lehet, hogy mi is pár évszázad alatt elhagyunk. Arra hogy vannak más tőlünk eltérő fejlettségű intelligenciák az univerzumba az esély marha nagy, arra viszont, hogy pont olyan fejlettségűek vannak marha kicsi. Az ember történelmét az írástól számolják, azonban egy jó pár 100 000 éves írásbeliséggel nem rendelkező kulturális fejlődés megelőzte ezt a mostani pár ezer éves, írásbeliséggel bonyolult technológiával rendelkezőt. A jövő meg az, hogy egy sokkal fejlettebb civilizáció pedig akár évmilliókig fennmaradhat, ha optimisták vagyunk.

    A cikkben szereplő elmélet szerint időben előre haladva folyamatosan kéne látnunk hozzánk hasonló civilizációkat. Namost mióta rádiózunk az első rádióadások kb 100 fényéves sugarú körbe jutottak el, és hasonló civilizációknál is ezt kéne látnunk. Tehát az égboltnak tele kéne lenni már primitív rádióadások nyomaival, ha feltesszük hogy már 100 fényév sugarú körben is van 1-2 élő bolygó, vagy távolabbi de időben nem sokkal előttünk járó.

    Namost a SETI egyelőre egy kibaxott nagy csendet talált eddig az univerzumban. Ami azt jelenti, hogy vagy tényleg egyedül vagyunk, vagy hogy a cikkben szereplő elmélettel ellentétben sokkal nagyobbak a korkülönbségek az egyes civilizációk között.

    Röviden:D