A leggyengébbektől a földi pokolig!
  • Broafka
    #21
    nem véletlenül: függ a beporzástól, így a genetikai állomány romlásától. Itthon a méhecske valszeg nem egy másik habanero paprikáról fogja leszedni a pollent, sokkal inkább egy TV-paprikáról, így ha 100%-ra vesszük az ültetett habanero paprikádat, az eredmény az lesz, hogy 100% fél (50%) csípős lesz (magyarán mindegyik félig fog csípni). A következő virágzásra (habár szerintem ugyanúgy félig kéne csípniük, de valamiért veszít az erejéből a dolog) már annál inkább nem csíp.

    Hmm, ha a tulajdonságok keverednek, és domináns öröklődési folyamat zajlik (és a te paprikád a domináns) akkor az első nemzedék félig csípős lesz (Aa genetikai állományú) de ha két ilyen jellegű utódot szaporítasz, akkor 25% csípős, 50% közepesen csípős és 25% édes paprikát fogsz kapni. Már ha az elmélet helyes (és van rá időd és türelmed ilyennel bíbelődni :) )
    De ha meg akarod tartani a csípősségét, akkor 2-3 bokrot termesszél, és fóliasátor alatt neveld őket, majd ecsettel pároztathatod a paprikákat (ha nem teljesen domináns a paprika, itt is megvan az esélye annak, hogy félig csípős paprikát kapsz, de csak 25%-ban)