113
A leggyengébbektől a földi pokolig!
  • Rotcsa
    A gyomorfekély nem hangzik valami jól..:S
  • Broafka
    ami veszély fennállhat, hogy szétmarja a hasadat, esetleg gyomorfekélyt okozhat. A csípős (kapszaicin) értágító és növeli a vérnyomásodat. Ha nagyon szigorúak akarunk lenni akkor a nagy vérnyomás következtében megrepedhet hajszálér ami okozhatna vérzést, de ez elhanyagolható (pl amikor megvágod magad a papírral). De ezt te észre sem fogod venni.
    Hosszabb távon a gyomor és nyelőcső közötti záróizom "elgyengülhet" és reflux alakul ki.
    Szóval ha te bekapsz egy rohadt erős paprikát, akkor igen, nem lesz tőle bajod, csak fetrengeni fogsz a földön mint az alább belinkelt videók közül az elsőnél
  • Fehercsoki
    De ez igazi sérülést nem okoz nem? Csak "csíp"?
  • szabii98
    titkon én is ki akarom próbálni, de már a paprikás chipstet sem bírom o.O
  • Broafka
    csak vigyázz nehogy bevérezzen a torkod
  • Rotcsa
    Én majd kipróbálom! :D
  • szabii98
    amíg ilyen barmok vannak, addig az olyan gyökerek mint én jót röhögnek rajtuk :D:D kinek jutna eszébe a világ legerősebb paprikáját megenni?:D
  • Broafka
    muszáj lesz, mindjárt érettségi, kell hogy felvegyenek az orvosira :D
  • Rotcsa
    Te valami biológia-szakos lehetsz, ha így vágod a genetikát, meg az ilyen dolgokat.. :D
  • Broafka
    jaj ugyan már... Valszeg ennyivel később valami véresre marná a torkodat, akkor leülsz még a gép elé hogy siránkozz a kamerába, utána meg fél órával később megkönnyebbülten visszaülsz, hogy "hűű, hát ilyen csípőset még nem ettem" kamu...
    ad1, rohansz a kórházba. ad2, nem hiszem hogy így vinnyognál, olyan szinten be lennél szarva, hogy kis híján szívrohamot kapnál és ad3, szerintem semmilyen paprikától nem fog vérezni a torkod, és ha a torkod vérzik akkor az lefele folyik, ha megfordul a perisztaltika akkor hánysz vagy folyósan többet köhögsz ki. Ez bevett valamit a szájába, kiköpte azt szevasz
  • Rotcsa
    Az utolsóra nem klikkeltél? Időzítve linkeltem. A fickónak véresre marja a torkát!! :D
  • Broafka
    ez már az értelmetlenség határát súrolja. Nem értem miért jó szétbaszni a belünket csak azért hogy megmutassuk, hogy meg tudunk enni egy tulajdonképpen méregnek minősülő dolgot, és több ezren röhögjenek rajtunk. Nekem kicsit a fahéj-tesztre emlékeztet ez.
    Első videónál:
    ha már a szabadna a fényben ugrándozik az ember, akkor fixálja már a nyomorult blendét... amatőr videósok... amúgy még ostobák is... kenyér? hát tejet kell inni ilyenkor, az semlegesíti vagy legalábbis tompítja a csípőset.
    harmadik videó:
    konstatálhatjuk: az ázsiaiak jobban bírják a csípőset :D (amúgy itt mind a kettő jól bírta, már ha ez tényleg szellempaprika volt)
  • Broafka
    nem véletlenül: függ a beporzástól, így a genetikai állomány romlásától. Itthon a méhecske valszeg nem egy másik habanero paprikáról fogja leszedni a pollent, sokkal inkább egy TV-paprikáról, így ha 100%-ra vesszük az ültetett habanero paprikádat, az eredmény az lesz, hogy 100% fél (50%) csípős lesz (magyarán mindegyik félig fog csípni). A következő virágzásra (habár szerintem ugyanúgy félig kéne csípniük, de valamiért veszít az erejéből a dolog) már annál inkább nem csíp.

Hmm, ha a tulajdonságok keverednek, és domináns öröklődési folyamat zajlik (és a te paprikád a domináns) akkor az első nemzedék félig csípős lesz (Aa genetikai állományú) de ha két ilyen jellegű utódot szaporítasz, akkor 25% csípős, 50% közepesen csípős és 25% édes paprikát fogsz kapni. Már ha az elmélet helyes (és van rá időd és türelmed ilyennel bíbelődni :) )
    De ha meg akarod tartani a csípősségét, akkor 2-3 bokrot termesszél, és fóliasátor alatt neveld őket, majd ecsettel pároztathatod a paprikákat (ha nem teljesen domináns a paprika, itt is megvan az esélye annak, hogy félig csípős paprikát kapsz, de csak 25%-ban)
  • Rotcsa

Narancs habanero kb. 150.000-350.000 SHU-ig

Ez meg a Buth Jolokia, alias Ghost Chili, magyarul szellempaprika

Ez is szellempaprika volt.

A jelenlegi bajnok, Trinidad Scorpion Buch T
    1.463.700 Shu
  • cenobite
    Ebben az esetben:

• Fehercsoki
    Én nem szeretem a paprikát.
  • Rotcsa
    Borafka, amire Te gondoltál, szerintem az, hogy ki mennyire van/nincs hozzászokva a csípőshöz. Ettől függetlenül az érték még annyi, amennyi.
  • Rotcsa
    A Scoville-féle skála eredetileg szubjektív, ez tény. 5 emberrel végezte el a kísérleteket. A mai modern korban viszont már lehetőség van folyadéktomográfiára, ami tudományos mérés. Annak a mértékegysége ASTA.
    Azt csinálják, hogy megmérik mennyi ASTA-egység a mértékegysége, és visszaszámítják Scoville-ra.
  • Mighty
    Két éve vettem először habanero chilit. Melóhelyen sokszor ettünk már csípőset, gondoltam, akkor most együnk egy "kicsit" erősebbet :)
    Mindenkinek csak egy körömnyi darabkát adtam. Hát meglepődtek rendesen :)

És valóban érezni enyhe gyümölcsös ízt.

No, gondoltuk, a magokat nem hagyjuk veszni, ültettünk egy párat. Eredménye egy szép nagy bokor, terméssel bőven ellátva. Az első termések még csíptek rendesen, de a következő virágzás után már nem nagyon akartak.

Otthon is csíráztattunk, de annak a termése egyáltalán nem csípett :(
  • Broafka
    egyébként én is szeretem a csípőset (egy mértékig) valahogy nem tud boldogsággal eltölteni az ha valami szarrá marja az arcomat. Csak sajnos a szám a kisebbik gond, az utóbbi időkben egyre kevesebb csípőset ehettem csak, mert a gyomrom nem bírja. fáj és hát... amolyan kétszer csípős még egy cseresznye paprika is.
    De a barátok szerint durván bírom a csípőset (én úgy mondanám, hogy amitől ők lihegnek az engem még annyira nem csíp). Ezzel a skálával is, ahogy írva vagyon, az a baj, hogy szubjektív. De amúgy +fav kíváncsi leszek a topikra
  • Broafka
    anyám kedvence, úgy eszi, mint az édes paprikát. Erre már azt szokta mondani hogy, csíp. én nem tudom miből van... szerintem egy droid!
  • cenobite
    Én is szeretem a csípős, fűszeres dolgokat, úgyhogy gyorsan benéztem ebbe az új topicba! :)
    Jómagam is kipróbáltam a habanero-t, bár én chili-szószt készítettem belőle és akiknek adtam belőle kóstolót pozitívan reagáltak. Én mártásokba, pörköltbe, stb szoktam tenni és nagyon kellemes aromát ad nekik. Persze nem viszem túlzásba, mert igaz hogy szeretem a csípőset, de nem akkor amikor 2 mp után lángolnak a beleim. Ezért sem értem/szeretem az olyan YT video-kat ahol egészben kajálnak bhut jolokia-t és hasonló "gyengeségeket" aztán meg félóráig agonizálnak.
    Nemrég szereztem pár db. 7 Pot Jonah magot, azokat ültettem el, kíváncsi vagyok ki fognak-e kelni. Nagyon remélem.
    A capsaicin.hu - előttem linkelték, nagyon jó oldal, ajánlom én is!
  • asysoft
    No akkor majd én is elnézek valamikor egy Tescoba:) Sparban többször is vettem már a sárgát-narancssárgát (mikor melyiket kapni), de sajnos újabban már nem olyan erősek. Első beszerzésből származóból egy felet beleaprítottam a levesembe, naivan azt gondoltam, hogy bírom az erőset...!:) Mit ne mondjak, megszenvedtem vele Egyébként szerintem nagyon finom, már-már gyümölcsös aromája van. Kár, hogy ritkán kapni...
  • Rotcsa
    Skála egy magyar chilis oldalon
  • Rotcsa
    Scoville skála
  • Rotcsa
    Ez egy elég jó skála:
  • Rotcsa
    Max. 10.000 körül :D Vagy 20.000 Úgy tudom, a macskapöse paprika kb. 50.000 SHU
    A világverő csípős magyar cuccok csupán mítoszok! :))
  • Molnibalage
    Az Erős Pista az hol van ezen a skálán?
  • Rotcsa

http://www.guinnessworldrecords.com/records-1/hottest-chili/
    "The hottest chilli is the Trinidad Scorpion "Butch T" which was grown by The Chilli Factory (Australia) and rated at 1,463,700 Scoville Heat Units (SHU) according to tests conducted by EML Consulting Services in Morisset, New South Wales, Australia, on 1 March 2011.

The chilli is of the Capsicum genus and a hybrid of the chinense and frutescens species.

Viszont!!!
    Van egy olyan paprika, hogy Trinidad Scorpion Moruga, amely még nem hivatalos ugyan, de úgy néz ki, hogy az lesz! 2.000.000 felett van az SHU-skálán! :D

http://chilioazis.com/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=6&Itemid=1&TreeId=1

• Rotcsa
    Én sárga Habanerot vettem a spárban :D Kemény...
  • geo91
    gombapörköltbe tökéletes, melegszendvicshez is imádom
  • geo91
    red savina habanero, 350 000 – 577 000 scoville egység, néha kapni az erzsébeti teszkóban, 360-ért 6 db-ot, megéri, mert egy havi adag kb. :D

• Rotcsa
    Sziasztok!
    Látom, hogy még nincs topicja a chilikek!
    Mostanában egyre több online bolt is van, ahonnan meg lehet ezeket rendelni, valamit a hazai hobbitermesztők száma is növekszik.
    Szeretném, ha megírnátok, milyeket ettetek már és milyen élmény volt! :)