• kvp
    #11
    Ez a mukodes az ami a dns-s programjat a termeszetben kiolvassa. Azaz semmi mast nem csinaltak, csak egy szintetikus dns darabot, ami az enzimek altal ertelmezheto adatokat tartalmaz. Az osszes dns alapu eloleny ilyen dns programokbol all, csak eddig nem sikerult a dns-t atprogramozni, csak a meglevo utasitasok cserelgetesevel, mig most mar elvileg kepesek uj programokat es/vagy uj utasitasokat is irni.

    Mire jo:
    -szintetikus eletformak letrehozasara
    -a mostani hibrid genetikailag modositott elolenyek kivalthatoak hibridazalas nelkuli tiszta dns modositassal
    -elolenyek dns-enek atprogramozasa olyan mukodesre amire a termeszetben eddig mas elolenyeknel sem volt pelda

    Hagyomanyos neumann elvu szamitogep egyebkent nehezen lesz belole, de ha atallitjuk a lampakat egy keresztezodesben, abbol sem lesz szamitogep, csak megvaltozik a forgalom. Ilyen dns-bol szamitogepet epiteni kb. olyan mintha az elobb emlitett forgalmi rendszerrel akarnank muveleteket vegezni, ahol az autok az orajelek es az adott lampa elott a dugoban allo autok szamara az ertek. Lehetni lehet, csak nem tul hatekony. Ugyanezt csinalja molekularis szinten a fenti megoldas.

    ps: Ha jol csinaljak, akkor kevesebb hiba es mellektermek lesz a vegeredmenyben egy hagyomanyos gmo-nal, ha rosszul akkor vagy nem mukodik vagy nem azt csinalja amit kellene, esetleg nem lehet kikapcsolni.