• torreadorz
    Na mindesetre én most megyek aludni örülök hogy ilyen értelmes vita keletkezett.

Zárszóként még annyit mondanék hogy ennek az egész kérdésnek az a sarkalatos pontja hogy vajon elegendő információ áll-e a rendelkezésünkre ahhoz hogy megmondjuk egy 13 milliárd éves és 97 milliárd fényév átmérőjü univerzumról ezeket a számokat.

Én azt állítom - figyelembe véve hogy az emberiség által ebből a 97 milliárd fényévből a bejárt terület kb. egy fénynap, ha csak magát az emberes küldetéseket tekintjük akkor 1 fénymásodperc, illetve az emberiség által használt müszerek méretét és érzékenyéségét összevetve az univerzum becsült méretével, továbbá a megfigyelés időtartamot (<50 év) összevetve az univerzum becsült korával - hogy nem, nem áll rendelkezésünkre elegendő információ akár csak hozzávetőleges számokat is mondani az univerzum méretéről és koráról.

Természetesen ez egy szubjektiv dolog, nyilván te azt fogod mondani hogy de igen a rendelkezésünkre áll, viszont ez ügyben nem fogsz tudni meggyőzni engem és valószinüleg én sem téged, igy javaslom ezt hagyjuk ennyiben.
    További szép jó éjszakát!