• torreadorz
    Jó szerintem zárjuk le a vitát, mivel nem érted vagy nem akarod érteni amit mondok.

Az én részemről nem érdekel hogy milyen modellel számolnak, mivel ahogy irtam, nem áll a rendelkezésünkre elegendő ismeret. Egy jelenleg 97 milliárd fényév méretünek becsült világegyetemről próbálunk elméleteket felállítani úgy hogy egy néhány méteres átmérő távcső az amivel megfigyeljük (miközben egy bolygó méretü is kicsi lenne)... Ráadásul tesszük mindezt úgy kb. 100 éve miközben legalább 13 milliárd évesnek becsüljük a korát...

Ez az én fogalmaim szerint kimeriti a "nem áll rendelkezésünkre elegendő adat" fogalmát.

És ha már felhoztad a Föld hülési sebességét, remélem nem gondolod hogy a 6000 éves Föld az egy helytálló időbecslés volt. Pedig az akkori tudományos szintnek teljesen jól megfelelt, ja hogy nem ismerték a fissziós folyamatokat és ehelyett úgy gondolták hogy pl. a Nap szénből van. Pech... Ezzel csak arra akarok rávilágítani hogy teljesen mindegy milyen modellel és értékekkel számolsz ha egyszerüen nincs elegendő ismereted egy adott szituációról.

Később amikor felfedezték a radioaktivitást és sikerült alaposabban megvizsgálni a Napot akkor jöttek rá hogy bizony nem szénből van és hogy rádioaktiv folyamatok hajtják. Csak ehhez fel kellet fedezni a rádioaktivitást meg megvizsgálni a Napot közelebről.

Jelen esetben ha mondjuk be tudnánk járni a világegyetem "4 sarkát" meg képesek lennék közelről megvizsgálni hogy pl. milyen folyamatok játszódnak le mondjuk egy galaxis magjában lévő fekete lyukban és hasonlók, akkor elhinném hogy reálisan meg tudjuk becsülni a világegyetem korát. De addig csak ott tartunk mint pár száz évvel ezelőtt hogy a Nap szénből van és 6000 éves...