torreadorz#44
Mi van, itt mostanában minden fanatikus átmegy hülyébe amikor kétségbe vonják amit szajkóznak? :D
A fizika a valósággal foglalkozik, de hogy 13 milliárd éven keresztül milyen ütemben tágult a világegyetem, úgy hogy sem a kiinduló állapont nem ismert sem a közbelső állapotok, sőt a részecskék viselkedése sem mondjuk a nagy bummkor (mert ilyet még soha senki nem látott azt sem tudjuk hogy akkor az akkori rendszer milyen fizikai törvényeknek engedelmeskedett), de még csak az sem hogy egyáltalán mennyi anyag van a világegyetemben, nos ez nem fizika hanem ahogy irtam csirkebélből való jóslás.
Ez a szintiszta hit, én csak úgy hivom hogy tudományos fanatikus, kb. pont ugyanaz mint a vallási fanatikus.
Az a hires képleted egyébként arra alapoz hogy mennyi is a világegyetem tágulása amiről viszont senkinek sejtelme sincs. Pontosabban azt most tudjuk hogy mennyi csak azt nem hogy korábban mennyi volt. Ahogy Nexus nagyon helyesen irta, ha most megmérem hogy 1 nap alatt 1 fokkal nőtt a hőmérséklet, akkor nagy lelkesen kiszámolhatom hogy 10 millió évvel ezelőtt -10 millió*365 fok volt a Földön. Ja nem... És akkor még olyan apróságok bejönnek a képbe hogy a világegyetem simán lehet pulzáló, sőt magát a világegyetemet is "nyomhatja" valami ami befolyásolja a tágulást. Kb. mint egy dobozban fújt lufit. És ezek csak ilyen "apróságok" amikről sejtelmünk sincs, viszont nagy lelkesen számolgatunk valamit amiről fogalmunk sincs, mert a rendszer apró töredékét sem ismerjük.
Viszonyitásképp a Föld kb. akkora a világegyetemhez képest, mint egy atom a testedhez képest. És most képzeld el hogy a körmöd egy atomján élő apró élőlény a körmöd "tágulásából" megpróbálja megmondani hogy mikor keletkezett a tested...