• Molnibalage
    #30
    Az emberek túlnyomó része nem túl értelmes. Sajnos fájdalmas, amikor rájön, hogy egyik vagy mindkét szülője sem tartozik a túl értelmes kategóriába...

    Az alapkutatás mára nagyon drága lett, ezzel nincs mit tenni. Viszont a múltbeli példák alapján haszna is van. Anno a radiokativitás kutatását is érdekesnek tartották, de nem tudták, hogy mire lesz jó. Ma a világ villamosáram termelésének ~15%-át ez adja az atomenergia és az egyetlen olyan erőmű fajta, ami komoly környezeti mellékhatások nélkül képes ipari méretekben előállítani az áramot.

    Az orvosi radioaktív izotópos eljárásokhoz is kellett a hasadóanyagokat kutatni, ahogy a radiokarbonos kormeghatározás sem egy rossz dolog a régészet számára. Persze sokak szerint a régészet is csak hóbort... A röntgenvizsgálatot is alapkutatás révén fedezték fel...

    A relativitás elméletnek is miféle gyakorlati alkalmazása volt sokáig? Szinte semmi. A GPS rendszer ellenben nem működne nélküle pontosan...

    A lézerről anno nem tudták, hogy mire jó. Aztán valahogy mégis lett CD/DVD lejátszód, pointered, orvosi alkalmazása is létezik és a szórakoztató ipar is fel tudta használni.

    Már 300 évvel ezelőtt is a matematikusok képesek voltak olyan problémákat felveteni és olyan módszereket megalkotni, amivel akkor nem tudtak mit kezdeni, mert számítási kapacitás nem volt hozzá. Pl. a tömörítő eljárások tudtommal a Fourier-transzformációt használják fel, de a spektoszkópiai analízis alapja is ez. Anno szerinted mire volt jó? Sanszosan semmire.

    Newton differenciál számítása és később a diffegyenleteit szeritned mennyire tudtak hasznosítani? Aztán mégis hova jutott vele az ember? Hát el a Holdra barátom... A GPS és a n+1 TV csatorna és kommunikáció is ennek köszönhető, mert műhold felküldéséhez sem árt egy "kis mechanika".

    Lehet, hogy a Higgs-bozon semmire sem lesz jó, de ezt előre sajnos nem lehet tudni. Egy biztos, alapkutatások csak előre vitték az emberiséget, nem hátrafele. Aki szerint ezek felesleges játszadozások, azoktól elvenném mindazt, amit ennek köszönhetnek, aztán lesném, hogy mikorra változik meg a véleményük.