• MANOWAR
    #1
    "Kína olyan szuperbiztonságos operációs rendszert telepített kormányzati és harcászati számítógépeire, amelyet az amerikai hírszerző és katonai ügynökségek számára eleve áthatolhatatlannak terveztek, írta meg többoldalas cikkében a The Washington Times kedden. A Kylin névre keresztelt fejlesztéssel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről az Egyesült Államok kormánya hivatalosan április 30-án szerzett tudomást, amikor Kevin G. Coleman kiberbiztonsági tanácsadó tájékoztatta az illetékes kormánybizottságot az operációs rendszer technikai részleteiről. Az ominózus meghallgatáson szóba került az is, hogy a kommunista állam informatikai készülődése egyfajta digitális fegyverkezés, amely előkészület lehet egy jövőbeli kiberháború kirobbantásához.

    „Jelenleg a kiberfegyverkezés korai szakaszában állunk, és nekünk is meg kell tennünk a megfelelő lépéseket” – nyilatkozta Coleman a Washington Timesnak. A szakember hangsúlyozta, hogy a Kylin fejlesztése azért jelentős előremozdulás az ügyben, mivel ez a rendszer „ráerősített” a kulcspozícióban lévő kínai szerverekre, melyek elsődleges amerikai célpontok voltak. A támadások fókuszában mindig is a távol-keleti ország kormányzati és katonai számítógépei álltak, amelyeken egészen idáig kevésbé biztonságos rendszerek futottak. „Az informatikai fegyverarzenálunkat Linuxok, Windowsok és UNIX-rendszerek ellen terveztük meg” – tette hozzá.

    A szuperbiztonságosnak tekintett Kylin fejlesztése az USA szerint 2001-ben kezdődött, először pedig 2007-ben került használatba. Az operációs rendszer tervezésével egy időben azonban egy másik biztonságra kihegyezett mérnöki munka is kezdetét vette: a kommunista állam kutatói olyan mikroprocesszorokat is előállítottak, amelyek az amerikai chipekkel ellentétben kifejezetten a külső támadások ellen védik meg az informatikai infrastruktúrát. „Egy megerősített mikrochip és egy szintén megerősített operációs rendszer kombinálásából egy áthatolhatatlan platformot kapunk védelmi rendszerként” – mondta Coleman."