• Molnibalage
    #70
    Egy brutálnagy és irtózatosan tömör aszteroida esetén vicces, de le kellene fékezni a "páncéltörő" fegyveredet, mert több km/s-es relatív ütközést semmiféle szerkezet nem bír ki...

    A földi bunkerromboló bombák néhány méter vasbetonon és 20-30 méter földön mennek át, de ezek már a GBU-28 kategória. Ha egy több száz méteres aszteoridában 10 méter mélyen robbantasz valami, akkor az egyik oldalából mondjuk leszakad ez-az, de kb. ennyi a hatás. Ez persze imupulzus változással jár, tehát befolyásolhatja a pályát, de ha nem komolyan, akkor a lerobbantott rész és a nagyobb darab egymás mellett kb. süvít tovább. Nagyon messze kell ezt a mutatványt előadni, hogy a minimális imulzus változás azt eredményezze, hogy az egész hóbelevanc elhúzon a Föld mellett.

    Egyébként nem értem, hogy mire izgul az emberiség. Egyszerűen túl sokba kerül kivédeni vagy egyenesen lehetetlen mai technológiával a mostani vagy Tunguzka méretű meteorokat. Ennél nagyobb meg ez is annyira ritka, hogy nem tehetünk mást, elfogadjuk kockázatként. Közlegedési balesetben milliók halnak meg évente és mégis mindenki egy olyan eseményen veri a ****, amiben olyan kicsi az esélye, hogy bárki is meghal, hogy ihaj.

    Tényleg az a legfontosabb probléma...?