• teddybear
  #125
  Adósság és adósság között komoly különbség van. Japán ugyan a GDP-jéhez képest kétszeresen is el van adósodva, de attól még messzi van a csődtől.

  Viszont mint már régebben írtam sok az olyan, aki az elvakult amerikai-ellenessége miatt éppen most a kínaiakban reménykedik, hogy azok majd gazdaságilag esetleg katonailag legyőzik őket.

  Nem tagadom, komoly problémát tudnának okozni azzal, ha minden amerikai adósságot hirtelen piacra dobnának. Olyan válságot, amihez képest a mostani kutyafüle. De Kína sokkal jobban megszenvedné az egészet, ha bezárulna az amerikai és az amerikaiakkal szövetséges(tőlük függő) piacok. Kína belső piaca ugyan hatalmas, de a lakosok vásárlóereje kicsi.

  Ezen kívül Kína egyre inkább instabil politikailag. A jelenlegi, kommunistaeredetű diktatúra előbb-utóbb meg fog dőlni. Az egyre gazdagabb kínai kapitalista gazdasági réteg a természetéből adódóan hamarosan át fogja venni a politikai vezetést is. Ez azonban még odébb van, és nem lesz egyszerű.

  Ha viszont megváltozik a politikai berendelkezés, a mostani erőltetett gazdasági fejlődésnek vége lesz. Az összes központosított hatalom bukása után az addigi gazdasági fejődés azonnal visszaesett, kivéve ha egy másik diktatúra vette át a hatalmat.

  Kína a politikai fordulat után már nem lesz a "sötét ló", az amerikai-ellenesek meg keresnek mást a képzelgéseikhez. Bele fog kerülni az eddigiek hosszú sorába: az Ázsiai Kistigrisek, Japán, stb mellé. Valamennyiben reménykedtek a fejlődésük egy szakaszán, de egyik sem érte el a reményeiket.