• Szefmester
    Nem akarom kiváltani! Ne nézz már ennyire baromnak! Soha egy szóval sem írtam sehol hogy ki kell váltani! Ne akarj faszságokat a számba adni!

Minden alkalommal amikor ez volt a téma akkor kiáltam az atom és a többi modern és tiszta energiahordozó mellett. Én minden esetben azt mondtam hogy kiegészítőnek kell a megújuló. A sötétzöldek hőbörögnek a teljes leállítás mellett a megújulók javára.

A telekszomszédunknak van egy szélkereke ami az öntözőszivattyút működteti, és az a kis hulladékfémből összetákolt kis valami is rengeteg energiát spórol meg neki sok sok év óta. A csapágyak megolajozása/cseréje meg nem olyan nagy költség mint az elektromos hidrofórok javítása és üzemelése!

Egyszer olvastam egy fickóról aki a nappalijának a nyári hűtését egy baromi nagy fémtartállyal oldotta meg (asszem alumínium volt). A vízvezetéket a bojler előtt elágaztatta, és nyáron bevezette a vizet a tartályba ami a szoba sarkában volt padlótól plafonig, belül spirálisan feltekercselt csövön folyt a víz, és a hideg víz jó szokása szerint hőt vont el a környezetétől és melegedett, a szoba meg hát hűlt lefele... És hogy ne legyen otromba valami az eszköz, ráforrasztott és gravírozott mintázattal látta el a tartályát. Így kapott egy szép és működő "légkondit". A felmelegedett víz pedig ment be a bojlerbe mert ugye nem mindegy hány fokos vizet akarunk melegebbé tenni, vagy milyen meleg vizet kell a mosógépnek felmelegítenie. ;) Télen pedig víztelenítette a tartályt, és elfordította a csapot hogy a víz ne a szoba fűtéséből akarjon energiát elvonni a felmelegedéshez. Persze a bojler elkezdhetett túlórázni, de ha már alapból erre tervezték... :)

Ezt pl megtoldaná sörkollektorral, vagy modern napkolival akkor nyáron hűvös lenne a lakásban, télen meg meleg.

A már meglévő lakásokat költséges átalakítani 0 fogyasztásúvá, de új építés esetén sokat lehet hosszú távon spórolni kis extra építési költséggel!