torreadorz#52
Én viszont úgy számolom hogy ez nagyon nagyon nem érné meg az embereknek (lehet hogy neked igen, nem ismerem az áramfogyasztásodat).
Előszőr is a te számolásod azon alapul hogy a havi villanyszámlád 20 ezer forint (250e/12). Ez baromi sok az átlag olyan 7-8e ft/hó körül lehet, ez évi 96e forint. Tehát 1.8m/96e = 18.75 ~ 19 év alatt lenne nullszaldós egy átlagos család számára.
Azonban ezt az 1.8 millió forintot be is rakhatod a bankba, legyen mondjuk 7%-os kamatra, ez évi 126 ezer forint kamat. itt már láthatód hogy bukik az egész számitásod, hisz ha egy átlag család berakja az 1.8 milliót a bankba, akkor miután kifizette a teljes éves villanyszámlát a kamatból még marad neki 30 ezer forintja.
19 évre vetive, konkrétan a 19. év végén a rendelkezésre álló pénzük 1.8 millió forint, plusz 19*30e = 570 ezer forint (és még nem is kamatos kamattal számoltam). Úgy hogy a villanyszámlát a kamatból fizették végig.
Ezzel szemben neked lesz egy kétes értékü és bizonytalan müködési idejü 20 éves napelemed.
Ha mondjuk 20 év alatt elvesztette az értéke 80%-at, akkor 20 év után neked lesz egy 360 ezer forintot érő napelemed, mig aki napelem helyett betette a beruházásra szükséges pénzt a bankba, annak lesz 2.4 millió forintja miközben a kamatokból fizette a villanyszámlát.
És a helyzet ennél már csak rosszabb lehet, ha pl. nem volt 1.8 millád, hanem hitelt vettél fel és abból fizetted a napelemet. Ugyanis ez esetben neked még a hitel kamatát is fizetned kellet, ha csak évi 7%-os hitelkamatot tételezünk fel akkor mig nekem a lekötött pénzem termelt 570e forintot, neked a hitel termelt 570e forint minuszt. Ha a napelemed becsült 360e értékéből levonom ezt, akkor ez még -200e forint.
Összegezve: 20 év után te a az 1.8 milliós induló összegből csináltál -200e forintot, mig aki lekötötte a bankba, az 2.4 milliót. Na ki volt a hülye?
Szóval nagy biznisz ez a napelem, csak nem neked...
ui: és itt még tényleg csak nagyvonalúan számoltam, pl. hogy sosem romlik el a rendszered, 0 karbantartást igényel stb stb a 20 év alatt.