• duke
    #132
    Macropus Rufus:
    "a mai techonlógia mellett egy Budapest mérető város ellátásához annyi szélerőnű kell ami nagyjából a város felét elfoglalná területben (napelemekkel ugyan ezt egész Budapest mérető napelem mezőt jelentene"


    Nyilvanvalo, hogy ennek nem szamoltal utanna, de meg csak feluletesen sem gondoltad vegig, kulonben nem irnal ekkora marhasagot, hogy a fel varost, orszagot napelemekkel kene lefedni.
    Nem pontos szamitas, de nagysagrendileg jo kozelites :
    Magyarorszag jellemzo villamos energia fogyasztasa evente 40,000 GWh.
    Nalunk a beerkezo napenergia atlag erteke negyzetmeterenkent, evente 1250 kwh. Az egyszeruseg kedveert, osszuk 5-el, mert a napelemek hatasfoka kb 20% . Vagyis negyzetmeterenkent evente 250 kWh elektromos aramot lehet eloallitani. Negyzetkilometerenkent, pedig 1000000 x 250kWh = 250 GWh -t. A 40 ezret osszuk 250-el, es az jon ki, hogy mindossze 160 negyzetkiloternyi naperomuvel meglehetne termelni az orszag teljes aramat. A kulonbozo vesztesegek miatt, biztos ami biztos, legyen 15x15 km vagyis 225 negyzetkilometer. 225 negyzetkilometer nem sok a 93 ezerhez viszonyitva, folleg hogy cserebe, kornyezetbarat modon, szinte ingyen termelnenk az aramot. Az persze ketsegtelen, hogy ez igy csak akkor mukodne, ha az energia tarolast is, sikerulne megoldani elfogadhato koltsegek mellett.
    Szoval fel Budapestnyi naperomu, mar az egesz orszagnak eleg lenne.