• kukacos
    #38
    Akkor lehet, hogy nem is troll vagy, csak arrogáns, buta és tudatlan. Bocs az őszinteségemért.

    Arrogáns, mert nem kérdezel ("miért a távoli eseményeket kutatjuk?"), hanem kijelented, hogy a pénzt erre kell költeni. De lehet, hogy csak tudatlan, mert nem hallottad még, hogy a názánál meg tucatnyi más szervnél nálunk sokkal okosabb emberek, akiknek évtizedek óta ez a szakmájuk, nagy erőfeszítéssel próbálják elhelyezni a - mondjuk a hadsereg által kapotthoz mindenképp - kevés kapott pénzt oda, ahol annak a legnagyobb tudományos haszna van. Te megmondod nekik a tutit. Amúgy is, ezek tényleg ütik egymást? Tényleg a mélyűrkutatás a legnagyobb pazarlás a világon? Nem azért kéne inkább lobbizni, hogy a távoli fénybizbaszokra is jusson elegendő, meg erre is?

    Buta vagy, mert nem érted, hogy a kutatás nem csak az alapján válogat, hogy mi fontos, hanem hogy mikor mire van képesség. A kínai csillagászok azt se tudták, hogy a Föld a Nap körül kering, de feljegyeztek sokezer fényévre levő szupernóvákat, és nem azon paráztak, hogy hogyan lehetne a nagy sárkányt megakadályozni, hogy felfalja a Holdat, pedig az biztos közvetlenebbül érintette őket. Ezeket a teherautónyi kis sötét kavicsokat egy háromszázmillió kilométeres térben kiszúrni nagyjából annyira nehéz, mint megtalálni egy kiválasztott porszemet Budapest területén, éjszaka. Szerinted ez pusztán akarás kérdése?

    Buta vagy, mert azért a kődarabra nézve magadtól is rájöhetnél, hogy ettől nem fog kipusztulni senki. Ilyen kavicsból százévente egy eltalálja a Földet, letarolja a tajgát pár négyzetkilométeren, és az élet megy tovább. Ha mondjuk bejönne az egy ezrelék esély, és pont valami sűrűn lakott terület felett akarna szétpukkanni, lehet, hogy meghalnának pár ezren, nagyjából annyian, mint ahányan egy nagyobb karnevál idején Brazíliában.

    Tudatlan vagy, mert ezek szerint nem hallottál róla, hogy azóta a nagyjából harminc éve, amióta a tudományos köztudatban elfogadottá vált, hogy az aszteroidák veszélyt jelenthetnek, tucatnyi program indult, ami ezeket keresi és figyeli, dedikált távcsőrendszerekkel, műholdakkal, jelentő rendszerekkel és konferenciákkal. Nagyjából húsz éven belül a földközelben levő, valóban veszélyes kavicsok 99%-át ismerni fogjuk. Erről a kavicsról is csak azért tudsz, mert ezek a programok működnek, és hatékonyak. A nagyobb veszélyt jelentő üstökösöket persze ezek se fogják évekre előre tudni, de arra szerencsére ki lesz majd rakva a "vigyázat, jövök" tábla.

    Ahhoz képest, hogy komoly kihalást idéző becsapódás néhány millió évenként történik, alig ötven év alatt papíron létező elmélettől eljutottunk oda, hogy a bolygónkra veszélyes pályán keringő testeket kiválóan ismerjük, mozgásukat követjük, és veszély esetén meg is tudjuk őket semmisíteni. Szerintem nem kis teljesítmény.

    Szóval röviden szerényebben egy kicsit.