• Komolytalan
    #22
    Én felfogom hogy kicsi és mulandó vagyok, nekem nem is fáj - ellentétbe te rettegsz attól, hogy semmi értelme se volt élned. A pápa neve meg valószínűleg jó sokáig fenn fog maradni, mivel az írott történelem egy jelentős részében voltak pápák, szóval amint megválasztják, történelemmé válik. Nem tudom észre veszed-e, hogy szó se volt arról, hogy én miben hiszek, meg miben nem - éppen csak veled ellentétben fel tudom reálisan mérni szervezetek fontosságát, meg az emberek nagyságát, és nem dühből ítélkezek. Gyakorold csak: gyűlölet off, tények on.

    Amiket felsoroltál az "egyház bűneiként", azokat érdemes az adott kor történelmébe helyezve vizsgálni. Az inkvizítor megölt egy füvesasszonyt? Múlt héten meg a fél falut kiirtották a szomszéd földesúr katonái. Ez egy ilyen kor volt, amikor a vallás állami szintre volt emelve, egy érsek földesúr is volt - sőt katona is, a muzulmánok Allah nevében ölték a keresztényeket, a keresztények Jézus nevében a muzulmánokat, de még a husziták is egy keresztény mellékágként indulva ölték a nem huszita keresztényeket.
    Szóval alapvetően nem az egyház volt 2000 éven keresztül gonosz, hanem a kor volt olyan durva, hogy a 2000-ből az első 1800 évet talán el se tudod képzelni így, hogy nem hogy történelmi tényeket nem olvastál soha, de még történelmi regény se került a kezed közelébe. A középkorban a gazdálkodás része volt az, hogy a (gyengébb) szomszédot fosztogatjuk, esetleg ha erősödne, akkor leöljük a jobbágyait. Akkoriban a fénymásoló helyett kardot használtak. Csúf világ volt, na.

    Megjegyzem: a sötét középkorban is hová vitték gyógyítani a betegeket? A kolostorokba. Az tök más kérdés, hogy ott jó eséllyel eret vágtak rajtuk - ilyen szinten volt a kor orvostudománya.