• kvp
    #17
    Kinabol egyebkent egyben hozzak az arut, majd csak az adott celorszagba erkezve bontjak szet kulon csomagokra. Igy a kina-eu tavot nagyjabol ugy teszi meg a cucc, mintha szenet vagy omlesztett rizst hoznanak. A maradek tav meg relativ rovid, foleg, hogy a keleteuropai elosztasi kozpont itt van nallunk pesten.

    A visszakuldest eddig is a legtobb helyen a vevo fizette. Tehat ha visszakuldte az arut, akkor vagy feladta sajat zsebbol, vagy az arbol levontak a visszaru dijat meg meg egy keveset kezelesi dijnak.

    Egyebkent a visszakuldesi dij helyett lehetne az, hogy ingyen van a visszakuldes, de dupla annyiba kerul a posta. Tehat mindenki kifizeti elore, az is aki nem fogja visszakuldeni amit rendelt.

    Eddigi legjobb tapasztalatom egyebkent Japanbol jott csomag. Itthon kineztem egy nagyon olcso learazott termeket egy osakai kis boltban. (nincs angol nyelvu oldaluk sem) Megvettem, kifizettem paypal-lal (szerencsere volt), reggel ment dolgozni a tulaj, nyitas elott feladta a helyi postan. Estere vonattal Tokioban volt a repteren, kovetkezo nap itt pesten, harmadnap reggel hozta a postas. Persze ez meg par eve a verseny utcai csomagelcserelo kozpont megszuntetese elott volt. Azota sokat romlott a helyzet.

    A posta egyebkent egesz jo teljesitmenyt hoz a tobbiekhez kepest. Az uj csomagszallito cegek ugyanis a postanal nagyobb csomagveszteseggel dolgoznak es ha elhagynak valamit vagy csak siman odaadjak a szomszednak, arra jaro hajektalannak, akkor is csak polgari peres eljarasban lehet oket karteritesre kotelezni, mivel a torvenyek szerint az ajanlott csomagot is csak best effort alapon kell kivinniuk, tehat ha van ra idejuk es barkivel alairatjak aki hajlando atvenni, nem csak a cimzettel. Igy az elore kifizetett (tehat utanvet nelkuli) csomagok ceg fuggoen kozel 50-100%-a tunik el szallitas kozben. Angliabol pl. ujabban csak a nyomkoveteses es ertekbiztositott csomagokat hozzak ki, minden mast nem kezbesit a jelenleg az angol postaval eppen szerzodesben allo ceg. Telefonhivasra azt mondtak, hogy ha nincs nyomkovetesi szama akkor nem tudnak felvilagositast adni, de a csomagot valoszinuleg megsemmisitettek, mert nem ment erte senki. Hazhozszallitast csak telefonos megkeresesre es a csomag azonosito megadasara vallalnak, de az sima csomagokon ugyebar nincs, tehat azokat ok soha nem fogjak kivinni. Ha nem tetszik perelje be oket a kinti felado, persze magyar birosagon. (neha kedvem lenne bekopogtatni az ilyen cegekhez par 'kozmunkassal', hogy a visszuk a sajat csomagjainkat, hivjanak tek-eseket vagy gardistakat ha nem tetszik valami, esetleg pereljenek be brusszelben)