• qrd0xQSt2rdvnu
  #4
  Metán: a metán valóban sokkal durvábban üvegházhatású gáz, de sokkal kevesebb van jelenleg belőle. Nem hiszem, hogy az állatok annyi metánt bocsátanának ki, ami akárcsak hatásában összemérhető lenne az iparunk és járműveink által a levegőbe juttatott CO2-vel.
  A növények CO2-t fogyasztanak is és termelnek is. A folyamat a hőmérséklettől és a fotoszintézistől függ. Néhány °C hőmérséklet emelkedéssel eljuthatunk oda, ahol a folyamat átfordul stabil CO2 termelővé. Ráadásul a nagy szárazság erdőtüzeket okoz, ami a fában megkötött szenet szabadítaná fel CO2 formájában nagy mennyiségben.
  Továbbá a hőmérséklet emelkedésével az óceánokban is átfordul a folyamat és nem megkötni fogják a CO2-t, hanem kibocsátani. És ha ettől még nem pusztulnánk ki, akkor majd a hatalmas mennyiségű felszabaduló metán megoldja (metán iszap van a tengerfenéken és hatalmas jégtáblák alatt is).
  A folyamat végén egy újabb jégkorszakban találnánk magunkat és idővel beáll egy új egyensúlyi állapot, amiben az emberiség már feltehetőleg nem lesz résztvevő.
  Szóval ezt a folyamatot addig kell valahogy megállítani, amíg nem billen ki a természet az egyensúlyi állapotából. Ezért lenne fontos minden erőnket ennek elérésére fordítani.
  Amúgy a cikkben szereplő megoldás igen csak tetszik, mert a melléktermékként keletkező karbonát egy nagyon hasznos anyag az ipar számára és jelenleg hegyeket gyalulunk le érte. A mészkövet amúgy használják CO2 kimosatási technológiákban megkötőanyagként is.