• asgh
    #51
    A szó szoros értelmében már egyik nem-ázsiai céget sem nevezhetünk "gyártónak".
    Ha pontosak akarunk lenni, akkor az Apple "rendszereket" árul, amik hardvert, szoftvert és tartalomszolgáltatást egyszerre tartalmaznak és nem is nagyon lehet külön kezelni az egyiket a másiktól.
    Ezért szokott fals lenni az apple összehasonlítása más hardverre, szoftverre vagy tartalomszolgáltatásra specializált cégekkel, mert lehet, hogy mások egyes területeken jobbat vagy olcsóbbat tudnak ajánlani, az egész rendszer össz-működésében viszont csak nagyon kevesen, mert a legtöbb cég eleve nem gondolkozik egész rendszerekben.
    Ez egyébként az apple legnagyobb gyengesége is: mivel adott rendszereket árulnak, csak egy jól meghatározott célközönség számára tudnak megfelelő termékeket produkálni, mindenki másnak, aki kívül esik ezen a körön, teljesen abszurd, hogy egyáltalán miért vesznek az emberek apple termékeket.
    Hardver ár/teljesítmény katasztrofális, ha csak a hardver paramétereket nézzük (design és egyéb marketingmaszlag nélkül). Szoftverei olcsók és jók, de csak egy adott környezetben működnek, tehát azok számára, akik kívül esnek az apple ökoszisztémán, értéktelenek. Tartalomszolgáltatásaik olcsók és jók, de megint csak az ökoszisztémán belül.
    Azok számára tehát, akik hardver-szoftver-tartalom hackelésben, warezolásban érdekeltek, vagy csak nem tudják/akarják megfizetni egy jól összerakott, integrált rendszer árát, hanem helyette hajlandóak az idejüket és energiájukat egy olcsóbb eszközökből saját rendszer építésére áldozni, az ő számukra az apple termékek mindig is túlárazott divatcuccok maradnak.
    Ők ugyanis pont azokat az előnyöket nem veszik figyelembe (mert számukra érdektelenek), amiben az apple egyedit tud nyújtani a piacon.
    Az már a "furcsa társadalmi jelenségek" témakörbe tartozik, hogy sokan ezen emberek közül képtelenek megérteni, hogy élnek az övékétől eltérő igényekkel és prioritásokkal rendelkező emberek is a földön és számukra egy apple-ökoszisztéma nagyon is vonzó megoldás lehet.
    Ezért futunk bele a fórumokon rendszeresen az apple-hater mantrákba, meg az apple felhasználók ordenáré stílusú fikázásába, mert ha csak egy adott szempontból vizsgáljuk az apple termékeit, akkor valóban érthetetlen, hogy miért lehet egy apple cucc bárkinek is jó vétel.
    Ilyenkor jönnek a "csak a marketing miatt", "elborult márkafanatikusok" meg az "apple maga a fasizmus" és hasonló elborult magyarázatok, mert az emberek többsége hajlandó bármilyen valóságtól elrugaszkodott, abszurd elméletet is magáévá tenni, ha cserébe a saját nézőpontját az egyedüli elfogadható, egyetlen értelmes nézőpontnak állíthatja be.