• bvalek
    #10
    - a könyvnyomtatás és olvasnitudás elterjedése előtt (kb.1500-as évek előtt) hogy élt a többségi ember?

    Konkrétan a 10. század és a 14. század között egész jól, a gyerekhalandóságot leszámítva 66 éves várható átlagéletkorral. A pestisjárvány miatt omlott össze a viszonylagos európai jólét, és ezen a könyvnyomtatás elterjedése sem változtatott, a 19. század végéig nem érte utol a kontinens a középkori életszínvonalat.

    A többi általad említett találmánynak köszönhetjük, hogy a 20. századi háborúk sokkal nagyobb emberirtással jártak mint valaha a történelemben, az újságok, és aztán a rádió elterjedése tette lehetövé a milliókat vadállattá elvadító háborús propagandát, stb. szép új világ...

    - az elmúlt évszázadok alatt (nagyrészt) eltűnt aklasszikus rabszolgaság, a nők emancipációja eljött, stb... csak volt valamennyi fejlődés a társadalom / társadalmak egészét nézva (hol jobban, hol kevésbé, de pl. Szaúd-Arábiában is van internet, ha szűkös, korlátozott használattal is....)

    Az a rabszolgaság amire gondolsz újkori volt, és még az ókorinál is brutálisabb, faji alapú és örökös állapot volt. Elötte a középkori Európában a legtöbb országban nem is voltak az emberek áruba bocsáthatóak, pl. nálunk sem.

    "Emancipálták" a nöket, de mihez képest? Miután a középkori egyetemeken tanítottak és tanultak nök (mint Hildegard von Bingen), ezt követöen a felhomályosodás korában kitiltották öket, és csak nemrég jutott eszükbe visszaengedni öket, szép kis "fejlödés" mondhatom... Szaúd-Arábia egy brutális diktatúra, csak mivel "szövetséges", ezért nem firtatják amikor 17 éves dél-indiai cselédlányokat fejeznek le, mint pl. a múltkor.

    - és mi lesz pl. 2020-2030 körül? akkor hogyan, mit élünk meg így?

    A jelenlegi viszonylagos nyugalom, és az árucikkek olcsósága a kínai rabszolgáknak köszönhetö, akik ellátnak minket és cserébe gyárakban és bányákban döglenek meg. Kína eszméletlen tempóban falja fel a saját emberanyagát, kb. 2020-2030 körül lesz náluk a demográfiai összeomlás, és utána megint ugyanott leszünk, lehet egymás torkának ugrani...