• levente68
    Miért gyűlöli a tőzsde az Apple-t?

Meg kellene érteni, hogy ami sokáig nem megy, az nem megy.

Az a lényege ennek, amit a "hívők" nem akarnak felfogni, hogy természetesen rossz hasonlattal éljek, hogy ha nem teszünk a gőzmozdony kazánjába semmit, vagy keveset, akkor a nagyszerűen elért lendület nem fog megmaradni.
    Ami pedig a nagy probléma, hogy az emberek hülyék és ha egy-egy ilyen negatívum fellép, képesek a tőzsdei zuhanás miatt nem megvenni azt a készüléket, amit eddig mindenképpen megszerezni igyekeztek. Azért nevezem ezt a réteget hülyének, mert nem valódi megfontolás alapján döntenek, hanem érzelemből. Jobs eszméletlen hype-ja sokkal tovább kitartott, mint azt bármelyik fanyalgónak titulált - ezek közé tartozom én is - jövendölte, de ettől még a dolgok fel fogják venni a normális ritmusukat, ahogyan minden anomália rendeződik idővel. Nyilván nem tartok mindenkit ebbe a rétegbe tartozónak, aki iPhone-t vett (az iPad sokkal értelmesebben árazott és kezelt dolog, azért csak a szifont emlegetem), de jelentős az arányuk azoknak, akik most megint nem a racionális érvek miatt meg elfordulnak az eddigi bálványtól.
    Ezek száma meglepően nagy lehet a kialakított függőség (megvett programok, zenék és a márkahűség, valamint a váltásra való lustaság) ellenére is.

Evvel beindul(hat) egy olyan folyamat, amiben az értelmes befektetők, spekulánsok (akik nem ugyanazok, sőt) és a hisztériára (pozitív és negatív irányba) hajlamos userek egymást hajtják bele az Apple esetleges komoly (ha ezt még nem vesszük komolynak...) hanyatlásába.

Onnan pedig nehezebb a talpra állás, mint azt láthatjuk a Nokia tespedésének eredményeként.

Ahogy sokszor megtörtént már, a hisztéria fel és le is reptethet valamit.

Meglátjuk, hogy (azért az ezt nálam sokkal jobban látó) vezetőség az Apple-nél képes lesz-e kezelni. Ha hiszi, ha nem bárki: én drukkolok nekik, mert kellenek a piacra.
    Az más kérdés, hogy az általuk meglépett dolgok okán mennyi könnycseppet lennék képes hullajtani miattuk... :o)