• Dodo55
    "Ezzel ugyan elveszted a garanciat (bar egyes forumokon azt is olvastam, hogy ez erosen vitathato)"

Tudok olyan esetről, hogy egy autót nem vittek kötelező szervizekre, majd tönkrement benne valami. A tönkrement alkatrészt azonban nem érintette volna egyik kötelező szerviz sem, így a márkaszerviz józan ésszel belátva és szakvéleménnyel ellátva továbbította a garanciális igényt a márkaképviseletnek, akik arra rá is bólintottak, holott a garanciális feltételekben ki volt kötve világosan a kötelező szerviz.

Ez egy élő példája annak, hogy a józan ész és a tisztességes erkölcs mindig a jog felett áll, semmilyen jogszabály vagy arra épülő szerződés, amely nem tartja ezeket az emberi értékeket tiszteletben, nem írhatja ezeket felül. Persze a gyakorlatban ez sajnos nagyon nehéz eset, rég nem itt tartana a világ ha a jogérvényesítés során mindig ilyen igazságosan és becsületesen járnának el :(

Egy garanciális ügyben, ahol kész műszaki tények vannak viszont látható, hogy azért annyira nem eszik forrón a kását, megfelelő szakértelemmel véleményem szerint ez egy telefonnál ugyanúgy működne. És hozzáteszem, hogy ugyan telefonnal kapcsolatban még nem, de más műszaki cikkekkel kapcsolatban már nekem is volt pár olyan garanciális ügyem, amikor vitathatatlan tények elé állítva a másik félt sikerült eléggé ingatag jogi helyzet (pl kifogástalan hardware, de bugos driver, vagy gépházon feltépett matrica de szériahibás alaplap esete) ellenére érvényt szereznem a "követelésemnek".

Meg ha már itt tartunk, konkrétan a softwarecsere vs garancia ügyben csak annyit mondok, én hardbrickeltem a routerem egyszer, egy rá nem való firmware-el (nem vagyok hülye, a készítő állította tévesen, hogy kompatibilis)...

Aztán az egyik chip egyik lábának testelésével életre tudtam kelteni az egyébként szintén döglött recovery módot, most pedig X év elteltével még mindig azon a routeren keresztül fut át épp ez az üzenet is :)

Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy ha hardware-esen olyan egy eszköz, hogy ahhoz bárki is a nevét merje adni, akkor azt az eszközt software nem szabad, hogy megölje.