• narumon
    #84
    "Ezt a dumát hallgattam évekkel ezelőtt is amikor a netbook volt a menő, aztán azóta be is döglött a piac. "

    Viszont a netbook piacot szerintem egyértelműen a tablet küldte a padlóra. Tablet mellett a netbook mint olyan teljesen értelmetlen dolog.

    "Én nem látom azt a réteget, akinek úgy kellene tablet, hogy ne lenne mellette számítógépe."

    Ilyen kevés van, nem is állítottam ennek az ellenkezőjét.

    "Attól hogy pc -je már mindenkinek van, és esetlegesen stagnál a piac, az egyáltalán nem jelent semmilyen korszakváltást."

    Dehogynem. Pont erről szól az egész. Amíg évente 400+ millió PC-t adtak el addig megvolt a cégeknek a helyük. Ez a szám folyamatosan esik és igen jó nevű gyártók húzzák le a rolót vagy kerülnek csődközeli helyzetbe. Pár év múlva ez a szám már csak 200 millió lesz ami 50% zuhanás. Nagyon sokan meg fogják ezt érezni.

    "Értem én hogy a piacgazdaságban azonnal halálfélelem tör mindenkire ha nem emelkedő számokat lát, de semmit sem lehet a végtelenségig növelni. Ha elromlanak a gépek, vagy valamiből korszerűbb kell, akkor van csere. Amúgy meg nincs."

    Ettől függetlenül még mindig így működik a piacgazdaság. Egyre több autót adnak el, egyre több élelmiszert egyre több mindenfélét. Zsugorodó piacon mindig hatalmas átrendeződés van. A mi példánknál maradva ha kevesebb PC-t adnak el összesen akkor kevesebb asztali CPU kell AMD valószínűleg ezt nagyongyorsan meg fogja érezni (intel is de neki van mozgástere), kevesebb gép kevesebb csúcsjátékost jelent, kevesebb csúcsvideókártyával - kevésbé jön vissza ezeknek a fejlesztéseknek a költsége tehát ezek a cégek kényszerűen nyitnak más piacra mondjuk a tablet felé. Soroljam még vagy kezded érteni?

    "A tablet a mai formájában nem lesz sokáig életképes, pont azért nem, mert amit ki lehet belőle hozni, azt már kihozták, vagy a közeljövőben megtörténik."

    Ugyanmár, erezd már egy kicsit a fantáziádat! Hol vagyunk még a napokig töltés nélkül működő tabletektől, a holo kijelzőtől, a full lakás integrációtól, stb stb. Nagyon messze lehet ennek még a vége, de persze abban igazad van, hogy a növekedés üteme lassulni fog majd stagnál. Viszont a PC jelenleg nem ezt csinálja hanem meredeken zuhan - ez nagyon nagy különbség.

    "Pc -re meg még akkor szükség lesz, amikor a mai tableteket már rég elfelejtettük. Ezért mondtam hogy ez a különbség a kettő között. Egyik szükséges, másik divat. "

    Én ezt nem így látom. Szerintem pár év múlva a legtöbb helyen egy dokkoló lesz otthon ahova beállítod a tabletet és utána az az asztali géped (a dokkolo rá van kötve a nagy monitorhoz vagy nagy tévéhez esetleg valamiféle kivetítőhöz meg a billhez és egérhez - de nagyon fontos hogy bill és egér nélkül is lehet irányítani mintegy touchpadként a szoftvereket tehát a bill és egér csak az azt igénylőknek kell). Ha otthon elvégezted a munkádat vagy csak menni kell valahova akkor kikapod a dokkolóból és már mész is. Én ezt így látom és még remélem is, hogy erre megy a jövő.

    "Sokkal valószínűbb a notebookok egyfajta átalakulása, ahol a tablet kevés előnyét beépítik, ezzel eltüntetve a mai táblákat."

    Én úgy látom, hogy inkább a tabletek kapnak olyan kiegészítőt (bill) amivel gyak noti lesz belőle ha nagyon kell.