banner
  • Palinko
    A fanfilmesek tényleg jó dolgokat összehoznak, de azzal is az a baj, hogy mégis csak amatőr, félprofi csapat és bár biztosan jobban tisztelték volna a művet, de vajon elkészültek volna-e a forgatással? Így tapasztaltabb csapatot raktak össze akik tudják majd tartani a határidőket stb, de nem kellett volna ennyi kreatív szabadság nekik az tuti.

Nem tudom miért nem tanulnak a hibákból, persze sokan itt mondják hogy fogjuk fel hogy adaptáció és nem másolás, meg talán 1-2 kósza vélemény van arról is hogy csak változtassák a sztorit kedvükre úgy is unalmas lenne megint ugyan azt látni amit olvastak is. Nos szerintem pedig az olvasás egy fantázia alapú valami, a film meg mégis teljesen más média és megelevedhetnének a lapok, sőt szerintem a teljes dialógusok átemelése is jót tesz a dolognak.

Vegyük például a Trónok Harcát, melyik évad lett a legjobb? Az első, van akinek másik tetszik, de általában az első 3 at mondják annak. Melyik lett a legszarabb? Az utolsó, ebben azért elég nagy a konszenzus. Az első évad szinte szóról szóra követte a könyvet idézetekkel, az utolsót teljesen maguktól írták a filmesek. Nem gondolom hogy tovább kéne magyarázni.

Egy könyvet egy írónak sokszor évei vannak átgondolni, még egy forgatókönyvírónak nincs olyan sok ideje mert 2,5 év volt az egész gyártás de általában 1 év alatt szokták összehozni a dolgokat és minden évben terveznek új évadot szóval nagyjából pár hónapjuk van a forgatókönyvíróknak kitalálni az egész évadra meg még 1-2 évadra előre nagy vonalakban hogy mit akarnak kezdeni az egészel. Már biztos a 2. évadon dolgoztak ahogy az elsőt befejezték még a többiek forgattal és a többi munkálatot csinálták de akkor is egy elég feszített tempó, nem mindig jut nekik idejük mindent átgondolni, szóval jobban járnának ha az íróra hagyatkoznának és ha van valami pothole a sztoriban az úgyis a közösségekben köztudott arra írhatnának jó tapaszt hogy az ő sztorijuk kevésbé legyen lyukas de annyi pont elég lenne. Sajnos ezt a legritkább esetben tartják be, pl a Prince of Persia játék meg film is akkora nyakatekerést kapott hogy rá sem ismertem a filmben hogy ez a prince of persia pedig direkt pár hét eltéréssel játszottam és néztem utána a filmet.

A magas realitású animációs filmek témához, szerintem az működhetne ha a játékfejlesztő stúdiók eltennék a high res modelt, mert a játékoknál úgy van hogy csinálnak egy sok sok polygonból álló modelt, majd azoknak a tulajdonságait "rásütik" egy már jóval kevesebb polygonból álló modellre, ami a játékba megy majd. Azért kell ez a két model mert a sok polygonú modellt ha a játékba tennék elvinné az összes erőforrást és elképzelhető hogy már maga szaggatást okozna :D Viszont ha ezeket a modelleket átküldik a filmesekhez akiknek még egy kicsike átalakítást azért kell csinálni, de mindjárt nem 0-ról kezdesz hanem fele munka megvan azért az nem piskóta! Aztán a filmesek sok motion capturet használva, pl a szinkront is úgy vennék fel hogy a voice actorok száján rajta a tracking point és nem csak a hangot veszik fel hanem a szájmozgást is amit aztán applikálnak a karakterekre így a lysinchel már nem kell foglalkozni meg ilyenek. Ezzel nagyon sok mindent fel lehetne gyorsítani. Plusz a renderelés is biztos olcsóbb lesz már előbb utóbb, bár eddig inkább az volt jellemzőbb mint a játékoknál, hogy mikor már jól fut, kitalálnak valami új ficsőrt ami ugyanúgy beszaratja a technikát :D Na ebből a ray tracing után már csak a fizikai szimulációk lesznek nagyobb számítás igényűek, szóval lassan elérjük a szintet mikor nem fog a rendferelési idő tovább nőni. Sőt bizonyos AI meg egyéb technikáknak köszönhetően csökkenni fog. Ráadásul szervereket építenek mindenhol ami renderelésre, machine learningre, AI-ra és minden jóra használható szóval elvileg csökkenni fog a renderelési költség kisebb stúdióknak is akik nem rendelkeznek akkora szerverparkkal.

Látszik még van jópár feltétel ami hátráltatja de nem olyan beláthatatlan távolság, szerintem 5-10 éven belül látunk már erre példát, addigra a technika is odaér és a közönség is befogadóbb lesz egy ilyesfajta filmre. Végül is az avatar már nem állt olyan távol ehhez és az már 11 éve volt!