The Witcher 3
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha minden igaz abból is filmsorozatot terveznek.
\"Ha a cápa a kezedből eszik a lábadból is fog\"
Utoljára szerkesztette: lonvard, 2020.01.24. 12:22:56
https://azonnali.hu/cikk/20180827_ebben-a-fantasytrilogiaban-nem-talalsz-kardozo-hosoket
Fantasy írók közül nekem egyértelműen Gemmel és Glen Cook a kedvenceim. Az Árnyjáró-trilógiát pl. bármikor újra tudom olvasni, de a Fekete Sereg is olyan, hogy hiába olvastam sokszor, még mindig leköt. Sci-fi Expanse sorozat nyilván (amit pont azelőtt fedeztem fel, hogy a filmsorozat megindult volna) és Morgan is jó a Takeshi Kovacs könyveivel, bár itt nagyon az elején vagyok még. Jóval ponyvább, meg giccsesebb, de attól még nagyon szívesen olvasom és ajánlom is mindenkinek Jim Butcher Dresden-sorozatát. A filmsorozatot el kell felejteni, az borzalmas volt, de a könyvek szórakoztatóak és tényleg ritka az ilyen kortárs modern-fantasy.
Szerintem sokat segítene a Witcher világán, ha más író is megpróbálna írni hozzá valamit. Részben Sapkowski sem mai csirke, részben pedig a franchise is elég nagy már ahhoz, hogy több szerzőt is elbírjon.
A kiégés az olvasók részéről is fontos tényező, mivel nagyon sok fantasy író követi a Tolkien által lefektetett sémát. Az elfek kifinomult nép, természetes érzéke van a mágiához, hosszan élnek és remek íjászok. Az orkok félállati teremtmények, durvák, ostobák, a harc az életük, általában ők a rosszfiúk. A törpék tárnákban élnek és bányásznak, nagyon erős fizikummal rendelkeznek, hosszú szakállúak, fejszét/baltát forgatnak és híresek a kovácsmesterségükről. Az emberek ezek keverékei.
El kéne végre ezektől a kliséktől szakadni és teljesen új világokat építeni. Magyar vonatkozásban erre kiváló példa Nemes István Éj Trilógiája amit aztán Tölgyesi László (Douglas Rowland) bővített ki újabb kötetekkel. Ízig-vérig fantasy de teljesen szakít a hagyományokkal és több műfaj elemeit olvasztja magába. Azóta sem olvastam hasonlót és a legszínvonalasabb könyveknek tartom mind hazai mind külföldi viszonylatban.
Sapowski szerintem jó író, ha nem kell grandiózus történetet írnia. Nem véletlen átlag 300 oldalasak a regényei. Martin is jó, de nekem túl szöszölős 😄 Viszont Sapowski egyik hibája szerintem, hogy sose építette fel igazán a világát, nem rajzolt pl térképet sem, mert nem tartotta fontosnak. Inkább koncentrált a meglévő karakterekre. Meg tegyük hozzá, hogy a regényeit a 90-es években írta (a Viharidőt leszámítva), azóta ő is változott, de nem lett termékenyebb írió. Mondjuk szerintem nem is baj.
Salvatoret én szintén kedveltem, jó író és a Drizzt könyvekhez nem is kellett több szerintem (olvastam mindet + Pap ciklust is), ráadásul neki ezen kívűl sok más regénye is van, ami nem az FR-hez kapcsolódik.
Azt meg kétlem, hogy lesz még valaki, aki amolyan következő/kortárs Tolkien/Asimov/Herbert lesz. Cserébe van több jó író, jó könyv, én kiegyezek ezzel.
"a szálakat lezárta"
Mert ő befejezte a maga sorozatát, Martin még nem. Várjuk meg, amíg megteszi és utána mondjunk véleményt. Egy ciklus kétharmadánál pálcát törni az egész felett, hogy nincs lezárva semmi, az nem korrekt. Mintha a Két Toronynál abbahagynád a Gyűrűk Urát és panaszkodnál, hogy nincs lezárva a gyűrű története.
"mondandója a háború ellenesség, a rasszizmus elítélése, illetve hogy van-e végzet, és hogy van-e kisebbik rossz"
Ami kb. a legelső novellás kötete óta változatlan. Elolvasod a Vaják történeteit és ugyanez jön le. Ezért kár végigolvasni az egész sorozatot. Abba is hagytam, mert egyszerűen belealudtam.
"Martin szadista, minden karakterét és így az olvasót is szopatja, és szenvedteti."
Ezzel azért nem értek egyet, mert ez a felületes kritika Martin vonatkozásában. Mindenki ezt gondolja, aki csak a felszínt nézte vagy nem olvasta figyelmesen esetleg végig az összes könyvet a sorozatból. Martin nem minden karakterét szopatja, csak annyit csinál, hogy megtéveszti az olvasót, hamis klisékkel próbál machinálni, hogy azt hidd, az a főszereplő, aki általában szokott lenni. Közben pedig más. Ha rájössz arra, hogy ki a valódi főszereplő, akkor ugyanaz a plot armor ott is megvan, ami Geraltot vagy Drizztet is védi. Az a zseniális benne, hogy úgy kb. a harmadik könyvig az ember csak vakarja a fejét és még utána is bevisz egy-két csavart ütést. Martin csak elrejti a valódi főhősöket, a valódi történetszálat kényelmes klisék alá. Megtéveszti az olvasót. Szerintem ez zseniális én még hasonlót sem láttam egyetlen fantasy könyvben sem.
De nem akarom ezt Martin vs Sapkowskira elvinni. Egy David Gemmel, egy Glen Cook vagy nem fantasy területén egy Corey vagy Morgan, normál kortárs regények esetén Lehane számomra ezerszer, milliószor jobb író, jobban leköt, mint bármi, amit Sapkowski csinált. Sapkowskinál a világ érdekes, a történetvezetése és a karakterépítése nem annyira.
George könyveit meg elolvastam de befejezni nem fogom, majd valami összefoglalóban elolvasom miben tér el a sorozattól de belefáradtam abba a világba, már nem tud érdekelni, mert elszúrták és az öreg is egy link alak az írói munkásságát meg összefoglaltad. Attól most nem lesz jó író hogy 4 oldalon keresztül részletezi kin milyen színű ruha volt milyen gyöngyökkel, meg egyéb elnyújtott leírásokkal. Az utolsó könyv is egy helyben topog mert bár jól felépítette a karaktereket volt pár fordulat, volt akiről meg is feledkezett már és nem tudja tényleg mi legyen ebből az egészből. Sokkal inkább Sapowki aki be tudta fejezni a történetét.
Játékok tekintetében meg egy Cirisnek örülnék, egy másik iskolának másik földrészen és talán legkevésbé az előzmény történetnek, mert nekem az mindig ilyen erőltetett hogy nincs ötletünk akkor ugurjunk előre. Pedig az is sokkal érdekesebb lenne hogy próbálják fenntartani a witcherséget stb, meg a politikai helyzet se zárult le a 3. részben arra is sokkal kíváncsibb vagyok mint a történelemre.
Martin bár nagyon ért egy középkori fantasy véres baszós barátok közt negírásához, ahol tényleg részletesen kidolgoz 100 karaktert , és remek párbeszédeket írt, de nem mély író
Nincs semmi extra mondanivalója.
Ezzel nem azt mondom hogy Martin szar, csak nincs mély gondolata és nem tudja befejezni amit elkezdett
Jogos kérdés volna, hogy na de Sapkowksi, ő is részletesen kidolgozotta a világot, a karaktereket, csak nem olyan bőbeszédű, a szálakat lezárta, és a mondandója a háború ellenesség, a rasszizmus elítélése, illetve hogy van-e végzet, és hogy van-e kisebbik rossz. Ezek a motívumok bukkanak fel újra és újra
Sapkowski ráadásul képes megújulni és másként megírni egy-egy regényét, túl tud lépni azon amin Martin nem, viszont például jiába rövidek a regényei, nála is van olyan mint ami kínlódás
Miután a regényben Ciri eltűnt és Geralt-ék keresik, és keresik és keresik és cél nélkül ténferegnek és kínlódnak, ott szerintem az volt, hogy Sapkowski se tudta hogy mit kezdjen hőseivel. De aztán rájött, és lezárta a regényeit.
Egy másik különbség, Martin szadista, minden karakterét és így az olvasót is szopatja, és szenvedteti.
Sapkowski, valahogy egyenlőségre törekszik, van aki szenved, van aki nem, vaki aki szerencsés, van aki nem .Martin esetében mindenki megszívja. Pláne ha van egy pici szimpatikus tulajdonsága. Na azt nagyon megszívja
Witcher játék meg lehet Geralt nélkül is. Plusz lehet előzményjáték is.
Sapkowski elég összetett regényeket írt, csak ő jóval szűkszavúbb.
Szerintem max 6 évadot csinálnak belőle és így le is tudják normálisan zárni. Mivel könyvek már régen készen vannak, így nem fordulhat elő a GOT szindróma.
In my restless dreams, I see that town... Silent Hill.
Btw nekem is megvan GOG-on meg steamen is a Witcher 1-2-3.
“Netflix changed the definition of what constitutes a viewer. Now, according to the company, it’s measuring accounts that “chose to watch and did watch for at least 2 minutes — long enough to indicate the choice was intentional.”
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
Hát, ja.
Valszeg egyik se hanem inkább Cavill meg a fantasy stilus húzta be az embereket, mivel 76 millió háztartásban nézték a sorozatott az a legrosszabb esetben is 100 milla feletti nézöt jelent. A játékból meg ugy adtak el 20 milliót, hogy abból nagyon sok a dupla vagy tripla játék per fö, pl nekem is megvan a W3 gog meg steam platformon is, tehát a nézök töredéke ismeri a játékot meg a könyveket.
Amúgy az se tartom elképzelhetetlennek, hogy a Thronebreakerben feltűnt Ivo of Belhavennel kezdenek valamit.
De kicsit bizom egy új, testreszabható witcherben is.
Bár én nem játszottam egyik résszel sem, a legtöbb ember akit ismerek és beszélt róla azok szerint a 2. volt a legjobb, mint élmény, az adott korban. Lehet, hogy mai szemmel a 4. rész ütősebb, de azért volt "némi" fórja is ehhez a jobb hardver miatt.
ON
Én egyébként simán meglennék új Witcher nélkül is. A Blood and Wine kieg ragyogónan lezárta az egészet. Geralt megállapodott, Ciri éli saját életét vagy így vagy úgy. A 10 éves évfordulós videó feltette az i-re a pontot.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Kicsit olyan ez, mint a Naughty Dognál volt az Uncharted 3 után. Ugye akkor azt hallottuk, hogy trilógiát terveztek, nem lesz új játék stb. Aztán valahogy mégis lett egy U4 és egy Lost Legacy is és mindkettő annyira jó lett, hogy az U4 kb a sorozat legjobbja.
Amúgy technikailag ez nemrég jött ki és Witcher univerzum, bár érezhetőleg nem egy kategória a fő játékkal.
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
Én úgy tudom több játékon is dolgoznak, de természetesen most a Cyberpunk viszi el az erőforrások nagy részét.
A népszerűségét a több milliós játékos közösségnek köszönheti, nem a könyvrajongóknak.
A sorozat szerintem javulni fog a következő évadra. A nem vár sikerrel jön a pénz is, ami sokat segíthet, valamint végre a történetszálak találkoztak, tehát az időben ugrálástól és búcsút vehetünk jó eséllyel.
Abban is egyetértek veled, hogy jönni fog hamarosan egy új Witcher játék. Meglepődnék, ha már most ne menne a pre-production és a koncepció-gyártás ezen a téren a CDPR-nél. Nagyon hülyék lennének nem lecsapni ezt a hirtelen érdeklődést, a CP2070 meg lényegében kész is van, végső csiszolások vannak hátra és optimalizálás.
Új játék biztos nem lesz még egy jó darabig föleg ha a cyberpunk sikeres lesz és miért ne lenne az.
A második évad lesz a döntö ez csak bemelegités volt és még igy is a netflix legnézettebb induló sorozata lett ami azért nem rossz egy " ponyva " írótól...
Többi fronton csend van:
Sapowski 1 előzmény könyvön dolgozik, de azon is már úgy 3 éve, kitudja mikor lesz belőle bármi.
A CDPR meg majd CP2077 után fog foglalkozni új Witcherrel, tehát kb 4-5 év mire lesz játék. De nem bánom, hogy nem lesz elsietve.
Szerintem ha a CD Projekt nem készít a közeljövőben - két-három éven belül - új witcher játékot, az érdeklődés jelentősen lanyhulni fog és a sorozat a harmadik évad után kaszát kap.
A sorozat a rajongóknak készült ez nagyon érezhető rajta és ha ezen nem változtatnak, ha nem bővítik ki a világot, ha nem mernek eltérni a könyvektől, ha nem látunk érdemi karakterfejlődést, ha nem lesz egy központi cselekmény, egy cél ami felé haladunk, ha csak epizódikusan lazán összekapcsolódó anekdotázó történetecskéket kapunk, akkor az nagyon kevés lesz a megmaradáshoz.
Jön Netflixre egy Witcher anime.
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2020.01.23. 08:03:09
Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)
A könyvben Triss elmorfondírozik róla, hogy ha leengednék barlangokba, akkor egy kellően okos mágus valószínűleg pár év/évtized alatt újra rá tudna jönni a witcherkészítés titkára. Ő is mondta hogy (majdnem) mindent megadna, ha egyszer lemehetne oda.
Ez hogy a Füvek Próbájával vennék le az átkot már csak játékban van benne továbbgondolva könyvbéli dolgokat.
Ez is elhangzik amikor leveszik az átkot
És persze, ez a Farkas iskolára vonatkozik, más iskolák még működhetnek, de erről nem tudunk
Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)