lonvard#15796
Nem szopattam be magam semmivel, a mohácsi csatáról pedig azt írtam, hogy lehet kevesebb veszteséggel hozza le, mint Tomori. Például úgy, hogy nem is vállalja be. Háromszoros túlerő ellen nem vállalunk nyílt csatát. Ott úgy vertek meg minket, hogy a török sereg félig vergődött le a csatatérre, és az ágyúkat is annyira állították be, amennyire menetből ezt gyorsan be lehetett állítani, a csata végén meg azt hitték, hogy ez valami magyar előhad volt. Mer nem csak hogy többen voltak, de az ott nem egy csürhe volt, hanem a kor legfejlettebb hadserege. Ha ott van néhány értelmes hadvezér aki tud számolni, meg fel tudja mérni az erőviszonyokat, akkor kitérnek szépen és esetleg egy nagyobb megerősített helyen veszik fel a harcot, pl. Buda vára. Vagy fel se veszik a harcot. Ugyanazt csináltuk, mint a mongolok ellen. A kor legfejlettebb, ráadásul túlerőben lévő hadserege ellen bevállaltuk a csatát, aztán lemészároltak minket és akkor csak pislogtunk, hogy mi lesz. Egyébként a mongolok ellen is csak a várharc működött. Aki mezőn agyon tud verni minket, azzal nem harcolunk mezőn. Ennyi a titok. Még én is tudom, látod. Tudod mit, ha én vezetem a magyar sereget, akkor nincs mohácsi csata. Rajtam múlott baszki. Rossz korban születtem, ez a magyarok nagy tragédiája. :D Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.12.24. 19:19:18