• sola
    Őszintén szólva már az alap felvetést sem értem a munkahelyre vagy laptopra szánt érintőképernyős működésben, amit a Win8-al erőltetnek.

Az egész egy ergonómiai rémálom, amit szerintem lehetetlen/értelmetlen megmagyarázni.

1) Kar mozgatása vs. egér+bill
    Ha egy 21-24"os monitoron, munka keretében akarnál tapicskolni, ahhoz majdnem teljesen kinyújtott karral kell a monitort nyomkodnod. Ez kb 15-20 perc alatt (nőknek még kevesebb) totálisan lefárasztja a karodat és fárasztja az idegrendszert is mivel nagy izmokat kell közepes mozgásokkal, folyamatosan mozgatnod úgy hogy közben precíz mozdulatokat is kell tenned. Ráadásul időről időre garantáltan vissza kell nyúlnod az egérhez és billentyűzethez minden kicsit komplexebb irodai munkafajtában.

Képzeld el ugyanezt egy fejlesztői vagy CAD munkaállomáson (két óriási monitor, még nagyobb távolságok) és látszik, hogy a dolog nagyon gáz.

Az évtizedek alatt kialakult, billentyűzet/egér kombináció nem véletlenül olyan sikeres, amikor hosszú munkáról van szó, hiszen kisebb izmokat kell mozgatnod és pici távolságokra, precízen. Minimálisan fárasztja az izmokat és az idegrendszert.

A laptopnál ennek a tapicskolásnak az ergonómiája talán minimálisan jobb, de nem sokkal. Kisebb távolságokra kell nyúlkálni, de mág mindig folyamatosan emelgetned kell a karod.

2) Képernyő koszolása
    Hacsak nem tisztítod folyamatosan a kezed, akkor néhány óra alatt garantáltan úgy bemocskolod a monitort, hogy állhatsz neki letisztítani. Ráadásul egy full HD felbontású 21"-os monitoron már kisebb koszok is zavaróan hatnak ha ténylegesen dolgozni akarsz vele. Én még a kezét is letöröm annak ha valaki hozzá akar tapicskolni a munka monitoromhoz, nemhogy folymaatosan tapicskoljam én magam. (és ezzel nem vagyok egyedül). A koszolódás miatt fellépő vizuális degradáción ráadásul nem segít ha a monitort kifejezetten tapicskolásra tervezik attól csak kicsivel könnyebb lesz tisztítani.

3) Egész képernyős üzemmód vs ablakok
    Komoly munkában a többablakos, többmonitoros üzemmód verhetetlen. A Metro UI teljes ablakos módja elviekben is alkalmatlan arra, hogy kiváltsa az ablakozós desktop-ot, noha a Microsoft az összes desktop alkalmazás "legacy" státuszba tette és ki akarja vezetni a desktoppal együtt.

4) Egyebek
    A Win8 UI kapcsán volt már számtalan elemzés ergonómusoktól, amik további problémákat emelnek ki (információ sürűség csökkenése, felderíthetőség romlása...stb)

Összességében azt mondom, hogy a Microsoft-nál vagy totálisan amatőrök ülnek vagy mindenki szimplán megbolondult ha azt hitték, hogy ez így tényleg jó lesz.

A Metro UI-t szigorúan tablet-ekre és telefonokra szabadott volna felengedni és a desktop Windows-nak még csak a közelébe sem engedni, nemhogy erőszakosan erőltetni.

A Linux desktop környezetek (pl.: Unity) fejlődése egyébként szerintem sokkal értelmesebben történik, ott legalább csak átvariálják kicsit a desktop működését, de nem akarják megszüntetni. Ráadásul továbbfejlesztik a hagyományos dektop környezeteket is (Gonem2/MATE, XFCE, KDE...etc), azaz a választás lehetősége megmaradt.

Egyébként én nem vennék mérget arra, hogy a Linux a Win8 kapcsán nem fog részesedést elvenni a Windows-tól. Tény hogy amíg a PRO alkalmazások nem vagy csak nyögvenyelősen mennek (Wine), addig a migráció lassabban megy, de ha ez megváltozik, akkor tömeges migráció is bekövetkezhet.

Nekem pl nagy meglepetés volt, hogy a TeamViewer már profin működik Linux alatt is. Wine alatt fut, de saját magának profin bekonfigurál egy Wine környezetet és hibátlanul, gyönyörűen fut.

A Steam-en keresztül rengeteg profi játék fog natívan futni nemsokára desktop Linux-on, ez a játékos alkatok számára jelentősen lecsökkenti az átállás fájdalmát. Ez egy relatíve kicsi réteg, de erős véleményformáló.

Ha neadjisten az Adobe kiadja a Photoshop-ot Linux-ra akkor az megint egy nagy adag véleményformáló ember számára ad alternatívát.

És persze az Android + iOS páros rendesen bontja lefelé azt a réteget, akinek csak minimális informatikai feladatok (böngészés, levelezés) miatt lenne szüksége gépre. Na ezek már soha nem vesznek majd PC-t, max egy okostelefont és/vagy egy tabletet.

Mondjuk engem nem zavar, hogy az MS ekkora baromságokat csinál, nagyon is időszerű, hogy leépüljenek egy olyan szintre, amitől kezdve normális verseny tud lenni a szereplők között és nem tudnak erőszakosan, monopolisztikus módszerekkel átnyomni versenycsökkentő dolgokat.