Bunkó futár.Kinek mi a tapasztalata?
  • G_ArchAngel #42
    Nem tudom, hogy a másik oldal véleménye mennyire fontos...
    Amikor kiköltöztem Londonba és hétfőtől péntekig nyelviskolába jártam egy éven keresztül, akkor más lehetőségem nem volt, mint elvállalni egy motoros futár poziciót a Domino's-nál.

Előtte soha nem motoroztam, angolul sem beszéltem, illetve a céges policy sem volt nagyon emberbarát a késéseket illetően. Néha az idővel harcolva brutális balesetekben volt részünk. (az egy év alatt a 16 futárból 2-en nem láttuk belülről a mentőt, az én esetemben fél évvel később derült ki, hogy az egyik esésnél megsérült a dobhártyám, azóta nem bírom a magas hangokat) Ilyenkor az összetört pizzát nem adhattad át, újabb kör, bocsánatkérés, semmi borravaló, a cég rádverte az ingyenpizzát (megehettük a selejtet).
    Mindemellett az esetek 95%-ban tartottuk az időt, jelentős jutalmakat kaptunk, ha a havonta esedékes ellenőrzésnél az élen végeztünk.
    Amit a kedves megrendelő nem tud, nekünk az adott időben tankolni kellett, sorban állni váltópénzért vagy lámpáknál, figyelembe venni az eltereléseket. Csak a mi zónánk nagyobb volt, mint a Belváros Budapesten. Szakadó esőben sem érdekelte az embereket, hogy csúszik az út, jégen nem lehetett megállni, havazáshoz az angolok nincsenek hozzászokva, a főutak sincsenek letakarítva, de nekünk tartani kellett a 30 percet. Tél végére úgy néztünk ki mi és a motorok, mintha egy Bruce Willis akciófilm kellékei lennénk.
    Engem egyszer próbáltak meg kölykök kirabolni, én elsodortam őket, de volt akinek nem volt szerencséje és elvették, felgyújtották a motorját.

Mindemellett szakadt rólunk a víz, sokszor kellett a telefont félrerakni, mert nem bírtuk a tempót.
    Az emberek semmit nem látnak abból, hogy mi történik a telefonos rendelés és pizza kézbevétele között.
    Mióta tudom, én minimum £5 borravalót adok a futároknak, de otthon sem adtam kevesebbet eddig 500-nál.

Minimálbért kaptunk, ami nekem részmunkaidőben £400 körül volt egy hónapra, amit jó esetben meg tudtam fejelni +200 borravalóval. A motort használhattam privát időmben is, bármilyen pizzát féláron kaptunk, illetve naponta egyet ingyen a legkisebből.
    Aki ismeri az angol árakat, az tudja, hogy a Domino's az egyik legdrágább, mégis a legnépszerűbb pizza.
    Angliában kaphatsz fagyasztott pizzát £2-8-ért ami akár többszöröse a magyar kiszállítottnak.
    Ha rendelni akarsz, akkor egy 32cm-es pizza £10-20, azaz esetenként 7000 Ft.
    A bérek azonos munkaterületeken 3-4x-esek így látszik, hogy a pizza jóval drágább, mint otthon.

Párszor dumáltam Budapesten is futárokkal, mondtam, hogy én is motoroztam Londonban egy évig, ilyenkor kicsit megnyílnak. Sok közöttük mindkét helyen, akik jóval értelmesebbek, műveltebbek, mint akiknek szállítanak vagy akiknek dolgoznak. Csak egyszerűen nekik ezeket a lapokat osztották le. Van aki később ki tud törni, van aki ebben a körben fog maradni örökre. És sajnos, nem a legjobb pozició egy embernek. Egyrészt szellemileg is leépít, a frusztrált megrendelő, főnök között kell örlődni. Nem igazán tekintenek embernek. Legkevésbé az autósok.

Szóval mielőtt ítéletet hirdetnétek a futárok felett, gondoljátok végig, hogy mennyit tesztek (vagy más megrendelők, autósok) azért, hogy a nap végére képtelen legyenek a kedvességet még csak megjátszani is.

(A munkának voltak szép pillanatai is, pl. amikor két lány behívott, hogy készítsek róluk privát fotókat vagy megismerkedtem a BBC egyik riporterével, akinek nyálcsorgató veteránautó gyűjteménye van.)