147
Bunkó futár.Kinek mi a tapasztalata?
-
#67 Ja, tejfölt -
G_ArchAngel #66 Illetve, amikor elveszi az ugyfel a dobozt a kezedbol es becsapja az ajtot.
A futarok nem veletlenul parasztok es nem mindenkivel. -
#65 Szerintem már kicsit pofátlanul várják el a 10%-ot, amit nekem lenne jogom eldönteni, hogy adok e vagy sem. Itt jön a dolog másik fele, ha nem kapnak borravalót, akkor kezdik a gecizést. Kihűlve viszik ki a kaját, direkt késnek vele, ráköpnek, sőt még olyat is hallottam, hogy egy rendes pizzafutár ráeresztette a tejfölös pizzára az "ektoplazmáját". Szerintem gusztustalan. -
Zenszkij #64 ez tetszik :D, végre egy más vélemény -
#63 én is futárkodok, kapja be aki emeletre kéri az árut:D -
G_ArchAngel #62 Sok Domino's van. A zónák lefedik az egész várost. Úgy van felosztva, hogy kiérjél 30 perc alatt. 125ccm-es Hondáink és Suzukiink voltak, rendszeresen karbantartva, szerencsére nem lefojtva, így olyan helyen, ahol nem volt SpeedCam vagy fekvőrendőr mehettél nyélgázon (110 km/h volt a vége az én Hondámnak).
Alapvetően azt kell elképzelni, hogy egy 20 perc sugarú kör a terület.
Motorral történt eseteket szerelők vagy rendőrség vizsgálta. Ha te okoztad a kárt, akkor vonták a fizetésedből, de minden biztosítva volt.
Engem kétszer ütöttek el, egyiket kicsúsztam, masiknál szétvertem a medencecsontom a kormányon, amikor főútvonalon haladva kifordult elém egy autó a mellékutcából.
Ilyenkor vagy aláírsz egy papírt, hogy saját felelőségedre maradsz dolgozni vagy kórház, röntgen. Én maradtam. A szakadt ruha és szétvert sisak mindig extra borravalót jelentett, mert észrevehető, megsajnálnak :) -
#61 azért ilyen felfogással nem lepődnék meg ha már szartak volna bele a gyrosodba :D mondjuk nekem csak az volt sok hogy a futár húzza fel a seggét neked a 10 edikre és keresgessen téged mert még a földszintre sem vagy hajlandó lemenni a cuccodért. -
#60 és a motor kárát is fizethetted akkor? ez nagyon nem megérős dolognak hangzik és épp jól kihasználják az épp bevándoroltakat. szerintem felül kéne vizsgálni ezt a fél órás dolgot, mert ok hogy 10 perc alatt megvan a pizza mondjuk jó esetben, és van 20 perced, de London az nem épp kisváros szóval minimum 1 órára kéne emelni, étteremben is simán vársz annyit általában és akkor még otthonodba sem hozzák.... -
st3ve #59 -
#58 én ma rendeltem egy fluxuskondenzátort és már tegnap megjött -
#57 Még annyit, hogy a bunkó futáron kívül késésért stb nem a futárt hibáztatom, az említett féláras pizzánál is kapott borravalót, mert a pizza meleg volt, ergo bent vacakoltak az elkészítéssel, direkt nem is basztatom a futárt ha normális, betelefonálok és nem a diszpécsert csesztetem, hanem a főnököt. -
#56 Nem kell beszarni, én amikor még réges régen pizzát rendeltem és 40 perc helyett 2 óra múlva még nem volt ott felhívtam őket, kértem a főnököt és közöltem vele, hogy mondjon 1 jutányos összeget, hogy egyáltalán átvegyem még a pizzáját. Duzzogott, ideért a futár, mondtam akkor be se hozza vágja a kukába rögtön, mondta félár, megegyeztünk, így kaptam 2 pizzát 1 árán. Nem egyszer vitettem vissza Gyrost is ami szar volt, meg tejfölt raktak rá simán, meg a hús csak megsózva volt meg megborsozva, 2 napos krumplival, etc, hozattam újat és kértem még rá ajándék desszertet a családnak. Te vagy a vevő. Ő van érted.
Csomagküldővel csak annyi a bajom, hogy adjanak nekik váltópénzt, mert nekem nem lesz itthon tökéletesen pontos összegem mindig, oldják meg, illetve én 10 emeletesben nem a ház elég kérem az árut, hanem az ajtóm elé és nem, nem megyek le érte, hozza fel.
#39 Erre meg annyit, bár nagyon ritkán rendelek kaját, de majd én eldöntöm megérdemli-e a jattot és mennyit. HA olyan az ember, olyan stílusban, kedvesen stb jön, normálisan köszön, szimpatikus, akkor kap amennyit jónak látok, de amikor megsértődik, hogy nem megyek le, hanem hozza fel és pofákat vág, akkor maximum annyit kap, hogy nem veri hátba az ajtó kifelé. Volt már olyan futárra is példa és le a kalappal előtte, hogy összeragadt a pénz és 2.000 forinttal többet adtam neki, ő pedig visszacsöngetett és visszaadta, így az egyiket odaadtam neki hálám jeléül, mert én észre se vettem. Sajnos az ilyen a ritkább, de van. -
#55 közben utána olvastam hogy usába így tolják, hát gratulálok nekik...
még szerencse hogy itthon ilyen nem fordulhat elő -
#54 "olyan nincs hogy csak úgy otthagyja valahol"
nem minden esetben, de külvárosi területeken megtehetik, hogy otthagyják a kiszállított csomagot:
It depends on where you live. If you reside in a suburban area, then often times the UPS driver will simply leave the package at your door and you will not be required to sign. -
st3ve #53 Ellopják a csomagot
-
st3ve #52 De még odaviszi aztán, ledobja, a sárga autos meg világi bunkó. -
st3ve #51 Itt nem nagyon hiszem, hogy a te általad vázolt történik, miszerint megharagudtak a vevőre.
-
#50 Magyar Posta:
-
st3ve #49
-
#48 első három videó nevetséges, a futár teljes mértékben felelős minden egyes csomagért, a depótól a címzett személyéig, ha nem talál senkit otthon akkor viszaviszi az árut, és azt kötelező megfelelően dokumentálnia is, olyan nincs hogy csak úgy otthagyja valahol
amit el tudok képzelni itt az az, hogy a kedves ügyfél többszöri megbeszélés és kísérlet után sem tartózkodott a megbeszélt helyen, netán nekiállt hisztériázni hogy ő meggondolta magát és ő bizony át nem veszi a csomagját, neki a pénze kell (amihez a futárszolgálatnak meg semmi köze nincsen)
a negyedik videó meg no komment, komolyan, ki az az idióta aki felad így egy TV-t, ráadásul csomagküldő szolgálattal???? -
st3ve #47 Bár mintha meg lenne játszva és a fedex kocsi se valami eredeti :D -
st3ve #46 MEGJÖTT AZ UJ PS3 ÉS AZ UJ TV :DDDD
-
st3ve #45
-
forrás -
Neoncsoves #43 Én elmegyek futárnak, hátha úgy járok mint a 18+os filmekben -
G_ArchAngel #42 Nem tudom, hogy a másik oldal véleménye mennyire fontos...
Amikor kiköltöztem Londonba és hétfőtől péntekig nyelviskolába jártam egy éven keresztül, akkor más lehetőségem nem volt, mint elvállalni egy motoros futár poziciót a Domino's-nál.
Előtte soha nem motoroztam, angolul sem beszéltem, illetve a céges policy sem volt nagyon emberbarát a késéseket illetően. Néha az idővel harcolva brutális balesetekben volt részünk. (az egy év alatt a 16 futárból 2-en nem láttuk belülről a mentőt, az én esetemben fél évvel később derült ki, hogy az egyik esésnél megsérült a dobhártyám, azóta nem bírom a magas hangokat) Ilyenkor az összetört pizzát nem adhattad át, újabb kör, bocsánatkérés, semmi borravaló, a cég rádverte az ingyenpizzát (megehettük a selejtet).
Mindemellett az esetek 95%-ban tartottuk az időt, jelentős jutalmakat kaptunk, ha a havonta esedékes ellenőrzésnél az élen végeztünk.
Amit a kedves megrendelő nem tud, nekünk az adott időben tankolni kellett, sorban állni váltópénzért vagy lámpáknál, figyelembe venni az eltereléseket. Csak a mi zónánk nagyobb volt, mint a Belváros Budapesten. Szakadó esőben sem érdekelte az embereket, hogy csúszik az út, jégen nem lehetett megállni, havazáshoz az angolok nincsenek hozzászokva, a főutak sincsenek letakarítva, de nekünk tartani kellett a 30 percet. Tél végére úgy néztünk ki mi és a motorok, mintha egy Bruce Willis akciófilm kellékei lennénk.
Engem egyszer próbáltak meg kölykök kirabolni, én elsodortam őket, de volt akinek nem volt szerencséje és elvették, felgyújtották a motorját.
Mindemellett szakadt rólunk a víz, sokszor kellett a telefont félrerakni, mert nem bírtuk a tempót.
Az emberek semmit nem látnak abból, hogy mi történik a telefonos rendelés és pizza kézbevétele között.
Mióta tudom, én minimum £5 borravalót adok a futároknak, de otthon sem adtam kevesebbet eddig 500-nál.
Minimálbért kaptunk, ami nekem részmunkaidőben £400 körül volt egy hónapra, amit jó esetben meg tudtam fejelni +200 borravalóval. A motort használhattam privát időmben is, bármilyen pizzát féláron kaptunk, illetve naponta egyet ingyen a legkisebből.
Aki ismeri az angol árakat, az tudja, hogy a Domino's az egyik legdrágább, mégis a legnépszerűbb pizza.
Angliában kaphatsz fagyasztott pizzát £2-8-ért ami akár többszöröse a magyar kiszállítottnak.
Ha rendelni akarsz, akkor egy 32cm-es pizza £10-20, azaz esetenként 7000 Ft.
A bérek azonos munkaterületeken 3-4x-esek így látszik, hogy a pizza jóval drágább, mint otthon.
Párszor dumáltam Budapesten is futárokkal, mondtam, hogy én is motoroztam Londonban egy évig, ilyenkor kicsit megnyílnak. Sok közöttük mindkét helyen, akik jóval értelmesebbek, műveltebbek, mint akiknek szállítanak vagy akiknek dolgoznak. Csak egyszerűen nekik ezeket a lapokat osztották le. Van aki később ki tud törni, van aki ebben a körben fog maradni örökre. És sajnos, nem a legjobb pozició egy embernek. Egyrészt szellemileg is leépít, a frusztrált megrendelő, főnök között kell örlődni. Nem igazán tekintenek embernek. Legkevésbé az autósok.
Szóval mielőtt ítéletet hirdetnétek a futárok felett, gondoljátok végig, hogy mennyit tesztek (vagy más megrendelők, autósok) azért, hogy a nap végére képtelen legyenek a kedvességet még csak megjátszani is.
(A munkának voltak szép pillanatai is, pl. amikor két lány behívott, hogy készítsek róluk privát fotókat vagy megismerkedtem a BBC egyik riporterével, akinek nyálcsorgató veteránautó gyűjteménye van.) -
#41 Azt mondjuk sejtettem, hogy nem kötelezően vagy heccből dobálják de ez sztem akkor se normális, dolgozzanak lassabban, sztem mindenki tud várni többet ha cserébe biztosan jól bánnak a csomagjával. -
#40 Már egy jó ideje ugyanaz a srác hordja nekem a kaját, pechére mindig neten fizetve. Kb. 1 év után egyszer elb*sztam a kártyás fizetést, ekkor adtam neki azért 5 rongyot pluszba. Ő örül, hogy fixen tud velem tervezni, én meg örülök, hogy megbízhatóan hozza.
Ebből azért kiderül, hogy a jattal kapcsolatban erősen Mr. Pink nézeteit vallom :)
műveletlenebbeknek
Érdekesség még, hogy a puccosabb belvárosi éttermek is szinte kivétel nélkül rákényszerülnek, hogy 1000-1500 forintos menükkel bevonzzák a "pórnépet" ebédre. Kicsit vicces mikor ezekre az akcijós tételekre rákerülnek szinte teljesen véletlenszerűen a kötelező 10%-ok néha :)
-
#39 Felénk még nem volt semmi baj velük, egyedül öreganyámnál volt annyi, hogy a postás levett magának 100 Forintot, pedig csak 50-et akart neki adni :c
#6 Szerintem aki rendel egy pizzát, az megengedheti azt a 10%-ot. Ha meg nem, akkor menjen le a boltba szalámis kenyeret enni :( -
#38 Egyébként voltam már UPS raktárban, és elmondanám hogy 1000euro érték alatt mindent dobálnak ami dobálható. A kamionokat nagyon gyorsan kell ki és felrakodniuk, szóval nincs idejük szépen mindent bepakolni, az áru gyorsan érkezik a szalagon, a nehezek alulra, a többi meg dobálva hátra. Szóval mindent jól be kell csomagolni és ha még így is félted akkor biztosítást kell rá kötni!! -
#37 Külön kell kérni, hogy te átnézhesd a csomagot, csomagokat, mert neki az idő amig te ott szöszölsz, és máshova is mennie kell, szóval ha előre jelzed és fizetsz érte, akkor átnézheted a csomagodat. -
#36 Nekem eddig DPD-val csak pozitiv tapasztalatom volt, altalaban a futar felcsorgott telon, hogy 5 perc es erkezik, leballagtam, atvettem, kifizettem, elment, boldogsag. -
#35 Nos a futárok néha 2-3 órát is késnek és még csak nem is feltétlen az ő hibájuk, merthogy ők is később kapják meg a kaját, mert pl. összevárják a kajákkal az azonos címekre menő rendeléseket. Ugye hiába kéred időre az ételt, ha mások is rendelnek az épületből, vagy a környékről, mert akkor fogod megkapni, amikor ők is. Melóhelyeknél ez elég kínos szitukat teremt. Nyilván az ember nem fogja tudni átvenni a szarjukat, ha éppen egy tárgyaláson van, vagy már haza is ment a melóból, mivel véget ért a munkaideje.
Sima futároknál pedig (DHL, GLS, DPD meg az összes többi hasonszőrű fisemfos cég) még soha nem engedték meg, sehol sem, hogy te kibontsd a csomagot és tételesen átnézd előttük, egyeztetve, pedig sok cég próbálja ezt a szádba rágni, hogy ha ezt nem teszed meg, akkor már hiába vernyákolsz nekik, hogy ez vagy az sérült, vagy hiányzik. Ők azt állítják, hogy ha kívülről sértetlen(nek tűnik) a csomag, akkor részükről a fáklyás menet. -
Noodlee #34 Nekem volt már jó tapasztalatom is ételrendeléssel kapcsolatban.
40. perc körül rám csörgött a diszpécser, hogy kicsit késni fog a futár, nagyon sajnálják, és kapok egy ajándék desszertet. Persze rengeteg negatív tapasztalatom is van :) -
MaRee #33 Nekem negatív tapasztalataim csak pizzafutárokkal vannak, egy ideje nem is rendelek már, hanem inkább elbattyogok és megeszem ott. Nem egyszer történt már különböző pizzériáknál, hogy az "50 percen belül" határidő elhúzódott akár két órára is, majd kaptam egy kihűlt szardarabot pizza néven. Aztán ha az ember reklamálni mer, hogy ez nekem nem kell, meg nem azért rendeltem pizzát hogy három óra múlva egyem meg, akkor fel vannak háborodva, hogy sok a rendelés meg nem találta a házat. Azért van megadva a tel. számom baszki, ha nem talál vagy már egy óra késésben van akkor igen is hívjon fel, hogy ez és ez van, kell-e még az a cipőtalp állagú pizza.
A csomagküldő szolgálatokkal nincs gondom, nagyon rendesek a futárok, nekünk évek óta ugyan azok hordják a cuccokat. -
#32 Nem azt írtam én is, hogy a munkaadónál reklamáljanak? -
#31 Én dolgoztam 2 hónapot csomagküldős cégnél, futárként. Igaz, csak beugrósként, diákmunkában. Én is tapasztaltam, hogy a csomagokat így dobálják, mindegy mi van benne. Azt tudom elképzelni, hogy amikor megérkezik a címre a futár (most csomagküldős futárokra gondolok - a pizzafutár nem tartozik ide), akkor természetesen nincs otthon senki, holott telefonon le lett egyeztetve, hogy mikor érkezik (emiatt ideges lesz és dobálja a csomagokat - ami persze nem mentség, pusztán az emberi hülyeség). Sajnos tapasztalat, velem is megtörtént, hívtam a fószert, 10 perc múlva a címen? Mondja, tökéletes. Vártam 25 percet, majd otthagytam. Majd hívott, 20 percre rá, hogy ugyan hol vagyok, mert most érkezett haza...mondom jóember, 300 Ft/ perc várakozási idővel dolgozunk és 45 percet kellett volna várnom, azt meg ugye nem fizette volna ki. De vannak normális megrendelők is, akik szépen adnak jattot is. (Pl egy 247.490 Ft-os laptopnál, nem kért visszajárót. Vagy akinek hűtőt kellett felvinni a 4. emeletre (lift nélkül) és kérdezte emeletenként 500 Ft? De olyan is akadt, aki a 10 Ft-ot is visszakérte.
Szóval mind a két oldalon vannak tapasztalataim, pozitív is, negatív is. -
Noodlee #30 Szerintem cége válogatja. Van egy haverom, aki pizzafutár. A napi keresete, amit kap a cégtől, az 4k körül van, és a benzint is maga fizeti, így jogos, ha húzza a száját, ha nem kap jattot, mivel tényleg szinte abból él.
Persze másik oldalról nézve is jogos, hogy nem kötelező a jatt, pláne, hogy a legtöbb ételfutárnál még fel is tüntetik, hogy a kiszállítás ingyenes :)
A legnagyobb simlis ebben a munkáltató... szerintem. -
Noodlee #29 A legalsó videó WTF?? Az a szaros TV be sincs csomagolva :D
Ki volt az a hülye, aki azt hitte, hogy egy nyamvadt pukipapír majd elég lesz? OMG. -
#28 Mi a neten szoktunk rendelni és átutalással fizetünk. Erre múltkor hozza ki a futár a pizzát, és el akarta kérni érte a pénzt! Mondjuk neki, hogy online fizetés volt, azt mondja, hát ez nem áll rajt a blokkon! Ott szenvedett 5 percig, mire felhívta a központot, hogy nézzék már meg, hogy a rendelésünk milyen módon lett fizetve... Tök szánalom.