end3#25
Az autó négy kerekét nem kell testre szabni. (Ki akarna hatot maga alá négy helyett, - bár azért lenne aki ezt is kipróbálná, ha lehetősége nyílna rá)
DE KÖNYÖRGÖM(!), egy újabb operációs rendszer felhasználói felületénél, ha nem tetszik, vagy csak megszokásból, miért ne lehetne valóban testre szabnom? Miért nincs "classic" választási lehetőség "start" menűvel? Ha valaki, megszokta az XP-jén, hogy a tálcára húz 52 db ikont, akkor miért kell nekem magyarázni, hogy a futó programjait "Alt+Tab"-bal gond nélkül elérheti. Csak végig kell zongoráznia. (Gyorsan is megy!) De nem, Ő azt szeretné, hogy egy kattintással érje el, a működő ablak alatti lécről. És egyes mappáit is. Mert így szokta meg. - (Meg valljuk be őszintén, ez a leggyorsabb módja egérrel a tömeges ablakkezelésnek.) - És akkor csak az XP és a Win 7 közti különbségről beszéltünk. Na most, elképzelhető, ha Ő Win 8-al és a METRO-n szeretne mindent maga előtt tartani úgy, hogy közben dolgozik is az aktív ablakban.....! (Hiszen e-miatt nem váltott XP-ről Win 7-re a mai napig!) De ez a fejlesztői hozzáállás ugyanúgy zavar a Gnome 2-Gnome 3 fejlesztését illetően is, csak, hogy a Linux fejlesztéséről is szó essen.
Nekem például, van 5-6 ezer URL-em amelyek között keresek és időről-időre használok is a böngészőmben, - ezek közül ki is tűzök esetenként az asztalra is, - hogyan teszem ezt kényelmesen például a METRO-s böngészéskor? Emiatt nekem eleve nem jön be a fullméretes böngészés. (Még az sem!), mert szeretem a "pilóta-műszereket" magam előtt tartani, sőt böngészés közben fél szemmel figyelem is azokat, például a network aktivitást, rendszeresen használom a gyorsindítót, stb.
Azaz, az autó analógiájával, ha az elmúlt pár évtizedben bevált a kormány, az irányjelző kar és a sebességváltó, azt nem kéne legközelebb az újabb típusból kihagyni csak azért, mert valaki úgy gondolja, van jobb megoldás is az autó irányítására.
Ha plussz funkciókat építenek egy programba, azért had lehessen a régi, megszokott módon is használni, annak akinek ez így tetszik! Pl. ha nekem nem jön be a "szalagsávos" office, lehessen a hagyományos menűre váltanom. Mi baj lehet belőle, ha a menűt olvasni szerető felhasználók így kezelik. - Pl. a böngészők menűjét telepítés után azonnal kapcsolom is be. - Aki meg csak az ikonokat, ráadásul a METRO-nál a tartalmat mutató aktív ikonokat kedveli, nem akar olvasással bajlódni, az meg használja azt. (Az emberek között vannak jobb vizuális vagy jobb verbális memóriával rendelkezők, de kevesen, akik mindkettővel egyformán jól bánnak.)
Azután persze el tudok képzelni olyan applikációkat, ahol bárki számára egyértelműen győzne a METRO-s indítási és használati mód. A végén majd mindenki azt fogja használni, ha adott esetben az a logikusabb, a másik meg nehézkesebb.
Nem is értem! A fejlesztők számára miért nem ez a természetes hozzáállás?