• Munkas
    #37
    Ez ott van elrontva, hogy nem is az egész világegyetemet modellezik egy multi user szoftverrel, hanem csak engem egy first person szimulációval. Ti meg csak NPC-k vagytok benne. Persze kidolgozott személyiségekkel és virtuális emlékekkel, hogy hitelesek legyetek, mivel több ponton közös (vagy a döntéseimtől függően,közös lehet) a valóságismeretünk.
    Itt már mások a peremfeltételek, mert nem az egész világot, csak az én érzékszerveimet kell szimulálni. Hiába akarom kimérni, hogy mennyire kvantált a világegyetem mikro szinten, vagy mennyire korlátos makorszkópikusan, nyilván menni fog az elméletnek megfelelően, mert a modell nem a világegyetemet képezi le, csak amit érzékelek belőle. Így természetesen olyan eredményeket fogok látni, ami megfelel a saját univerzumom törvényeinek és peremfeltételeinek.
    Persze vannak gyanús elemek (pl. a kvantummechanika és a relativitáselmélet szabályinak életszerűtlen következményei is ilyenek), melyek a modell egyszerűsítésére utalnak, vagy csak arra, hogy feloldjanak a megismerés során képződő nem várt ellentmondásokat. De ezeket a modellen belülről valószínűleg nem lehet igazolni, hiszen ilyen a (szimulált) világ.