• zord01
    #11
    Nézd, én nem vagyok egy Apple fan, de pont hogy fordítva látom. Szerintem pont hogy az MS őskövület, és az Apple innovatív. Mert hát mi is történt? Az MS 30 éve ugyan azt a szekeret tolja, még az Apple bele mert vágni új dolgokba. Látott fantáziát olyasmiben, amiben az MS nem. Pl hardver fejlesztés. Ipod, MBA, és ami a legnagyobbat durrant az az Ipad, Iphone duó.

    Egész konkrétan annyira volt innovatív, hogy a világ összes gyártója a fejét fogva, kapkodva igyekszik rohanni utánuk. Lásd Samsung. Ők reagálták le a legjobban az Iphone hatást, és lám hova jutottak. De pl az Intel is csak rohan az Apple után, hisz a nem túl sikeres ultrabook platform nyílt válasz volt (akart lenni) a MBA-re. Nem jött be (bár még befuthat, de elsőre bekli).

    És ugye ott vannak azok a vállalatok, akik nem vették fel időben a fonalat, mint Pl a Nokia, aki piacvezető ikonbó, a szeméttelep szélére került, és 2-3 éve a puszta fennmaradásért küzd. Kisebb-nagyobb sikerrel.

    És szerintem az MS is egy afféle Nokia. Naaaaaaaaaagyon későn kapcsoltak, hogy a számítástechnikai iparág nagyobbik része mobilizálódni kezdett, méghozzá jóval nagyobb mértékben, mint amit ők át tudnak fogni (kvázi az ő egész birodalmuk az x86 x64-re épül, ami ma még "nem elég mobil" (főleg a magas fogyasztás és hőtermelés miatt).

    Szóval szerintem az MS későn vette észre, hogy hopppp elmegy mellettem a világ, hoppp kéne ARM-re is fejleszteni, ha nem akarok kimaradni a nagy profitból, hopppp kéne hardvert is gyártani, mert az Apple-nek olyan szinten jött be, mintha egyenesen pénznyomdát nyitott volna, hoppppp mobil fronton is oda kéne tenni magunkat...

    És én úgy gondolom, hogy a későn jött felismerésnek kapkodás lett a vége, és egy nem jól átgondolt koncepciót tettek le.

    Igen, a koncepció nem épp konzervatív, sőt ellenkezőleg, radikális, de ellenben a valóban innovatív Apple-lel (a régivel, aki az Iphon-t megalkotta, nem az újjal, akinek az "twice as amazing" az Iphone5 meg az "in house map services" LOL) ezt a radikalizmus nem a valód innováció szelleme hatja át, hanem a kapkodás, a kétségbeesett kaparás, hogy "Héééééééé világ ne menj el mellettem, akarok én is a tortából"

    Nah most ami a koncepciót illeti ott hibás, hogy jelenleg 3 teljesen inkompatibilis platformot próbál egybe gyúrni, ezáltal minden platformon kompromisszumokra kényszerítve a felhasználót.

    Nem fog menni. Ma még nem. 5 év múlva igen. Addig az Apple csinálja jól, hogy differenciál, aztán majd mikor eljön az idő, akkor hogy kiforrott módon lehessen tálalni egy multiplatform megoldást, akkor majd meglépik.
    Hosszú távon az lesz a nyertes, aki előbb alkotja meg ezt az ökoszisztémát. És nem kizárt, hogy ez az MS lesz. De jelenleg még nem áll erre készen a technika, így elsietett, rossz lépésnek tartom.

    Persze ezt majd a piac eldönti. Ha egy év múlva arról olvasunk, hogy az összes tervszám teljesült, és dögivel adják el a W8-at, meg a Surface-eket, akkor tévedtem.

    Amúgy akár bejön az MS húzása, akár nem, SJ-nak egy dologban igaza volt: "A MS-nak nincs stílusa..."