Egyszerűen rossz megoldásnak találom, ha egy cég "kezében" van egy kvázi kikerülhetetlen technológia. A szilverlájtos tartalomhoz csak windózzal lehet hozzáférni az pedig bizony fizetős. Aki nem akar fizetni az nem nézi ez idáig OK, de az állami (úgyhogy az én adómból is fizetett) TV arhívuma ne ezen legyen már könyörgöm!
Hogy az MSN messenger mit használ azt leszarnám, mert ugye az nem megy máson, mint windózon, tehát ott megvettem használom, nem vettem meg, használok mást egyszerű képlet jól működik.
A nyílt szabványok azért lennének jók (és ugyanezért rosszak a zártak) mert mindenki használhatná őket akinek a "vasa" elbírja. Nem kellene hozzá speckó programokat venni(!!!) (pl. win, ami nekem nem drága, de egy afrikainak igen, ráadásul egy másikkal 3ad akkora teljesítményű gép is lejátsza ugyanazon videókat a nertől. Ez sokaknak sokat jelent(ene) azért. Világszinten szerintem nagyobb hátrány ez, mint amekkora anyagi haszon az M$-nek, vagy az ADOBE-nek)
Az hogy melyikre milyen fejleszteni az más kérdés. Fejlesztőkörnyezetnek sem kell "feltétlenül" ingyen lennie, bár egy ingyenes szabványhoz előbb-utóbb létezik valamilyen ingyenes fejlesztőkörnyezet, de ha annál jobb fejlesztőkörnyezetet fejleszt valaki azt még eladhatja...