• NEXUS6
    #66
    Kicsit zavaros amit írsz, de megpróbálom értelmezni. Kedves nem-annyira-jogtudós barátom.

    Ne haragudj, de nekem a folyamatos felügyelet és valami hatósági jogkör alapján történő ellenőrzés az két különböző dolog. A repülésben az állam hatósági jogokat gyakorol az egyes szolgáltatók felett (regulate). A légiforgalmi irányítás is állami feladat, állami cég csinálja, jogszabályok szerint (controll). Van olyan légtér azonban, ahol azonban nem kell irányítói szolgáltatást nyújtani/igénybe venned Magyarország fölött is.
    Az angol szövegben szereplő supervision viszont egy operatív folyamatosan jelen levő, döntéseket is hozó jelenlétet, személyt/szervezetet jelenthet. Ez pl a SpaceX esetében a NASA által megvalósul, mert olyan szoros az együttműködés. A kérdés az, hogy amikor van két rivalizáló kereskedelmi cég, akkor ez az egész hogy valósul meg. A NASA egyszerűen dönt, hogy adott esetben kinek van igaza? Adott esetben pl megvonja a repülést irányító/koordináló szolgáltatását a másik cégtől? Csak ilyen "apró" kérdések nincsenek eldöntve.

    "Hát igen, kedves jogtudós barátunk, a jog már csak ilyen elhúzódód dolog, főleg a nemzetközi jog. LOL XD Megint nem olvastad végig, csak a kiemelt részt?"
    Kin röhögsz, magadon, mert akkor szívesen csatlakozok!?
    Én is ezt mondom, hogy a nemzetközi jog egy elhúzódó dolog, ha még nem tűnt volna föl. Az hogy valamit kezdeményeztnek, tárgyalnak róla, és mikor fogadja el az ENSZ szakami szervezete, közgyűlése, majd ratifikálják a tagállamok, és ezután mikor lép érvénybe az eléggé el is tud hózódni.
    A meglepő az volt, ahogy a hidegháború közepén a két nagyhatalom pillanatok alatt megegyezett, hogy önkéntesen alapvető szinten lekorlátozzák az űrbeli tevékenységet. Ha ilyen szabályozás lenne a tengereken, akkor nem lenne tengeri kereskedelem, hajózás, az amcsi flotta soha nem futhatna ki a kikötőből hogy valami távoli helyen védje a demokráciát, meg ilyenek.
    Egy ilyen szigorú, korlátozó nemzetközi szabályozó alapvetően mindíg kedvez a gyengébben fejlett félnek. Ha neked van flottád, nekem nincs, akkor különböző nemzetközi fórumokon, az Ensz elött azon fogok munkálkodni, hogy ne használhasd. Most Amerika lépéselőnyben van az űr kreskedelmi, gazdasági felhasználása tekintetében a többiek százzal gázzal fogják akadályozni azt, hogy az űr/Hold-egyezményt megváltoztassák.