-
Továbbá szerintem a Mass Effect sikerét három dolognak köszönheti:
Az első a téma amit feldolgozott. Olyan kérdésekre adott válaszokat amelyek a mai kor emberét is foglalkoztatja pl: egyedül vagyunk e a világegyetemben? Milyen volt a világunk régen? Ha létezik földönkívüli élet, akkor az milyen? És ezekre a kérdésekre rendkívül hiteles alternatívákat ad. Tulajdonképpen szerintem teljesen elképzelhető hogy egy nagyon hasonló esemény lejátszódhat a való világban is, hiszen itt most nem nagy zöldfejű űrlényekről beszélünk akik embereket rabolnak és gonosz hatalmukkal a Föld kormányát irányítják, hanem egy társadalmilag nagyon hasonlóan felépített civilizációkról, hasonló gondolkodásmóddal, érzelmekkel, stb. Ezért lesz ez szerintem rendkívül hiteles.
A második a karakterek: Olyan karakterekkel ismerkedhettünk meg a harmadik részben, akikhez valljuk be, kötődött a játékos. Én személy szerint még sosem éreztem érzelmeket egy számítógépes karakter iránt, de itt annyira életszerűen és gazdagon voltak ábrázolva, hogy néha el is felejtettem hogy csak egy rakás 0 és 1-es az egész. Gondolok itt például Liarára, aki szerintem Shepard (csak is a férfi Shepard, tudom hogy az aszárik nem nélküliek de nő mellett nagyon bizarrul néz ki) egyetlen valódi szerelmét alakítja, vagy Garrusra aki pedig a legjobb barát megtestesítője, de lehetne még mondani Wrex-et, Thane-t, Mordin-t, The Illusive Man-t, Anderson-t, Hackett-et.... Rengeteg gazdag és szerethető/utálható karakterrel büszkélkedik ez a trilógia és emiatt az egész él, és lélegzik.
A harmadik pedig a dramaturgia. A játék profi módon vezeti a történetet, tele van csavarokkal, drámával, akcióval, kalanddal, poénnal. Eddig egyetlen játékban sem láttam ilyesféle megszerkesztettésget a történetmesélés területén.
Na ha ezt a 3 elemet sikerül összerakni akkor nagyon nagy durranás is lehet akár az új trilógia, ez csak a fejleszőtkön múlik. Egyetlen problémát talán csak az első dolog jelenthet, mivel az első trilógiával magasra tették a mércét. Nah de bízzunk a legjobbakban!