-
FartingSquirrel #3472 Ha valaki kíváncsi rá, akkor nem is a review-k alapján dönti el, hogy megveszi-e.
Amúgy szerintem nem írt hülyeségeket az a Dingman. Kicsit talán túlzás volt néha, de abszolút nem alaptalan. Én is hasonlókat érzek úgy 30 óra után, bár azt hiszem még eléggé az elején vagyok.
Annyi lehetőség rejlik egy új galaxisban, de mégis olyan üres az egész. Szinte egyszer nem éreztem azt az izgalmat, amit egy új világ felfedezése sejtet, vagy amit mondjuk a trilógiában éreztem. Annak élveztem szinte minden percét, akár egy már rég felfedezett bolygóra látogattunk el (Tuchanka, Thessia stb.), akár egy, a szomszédos fajok számára is ismeretlen helyre utaztunk (át az Omega 4 Relay-en).
Az Andromedából ezt hiányoltam, a felfedezés érzését. Úgy utazunk benne bolygóról bolygóra, mintha átruccannánk a szomszéd országba: az NPC-k számára szinte természetes, hogy köztük járkál egy földi élőlény egy másik galaxisból...
Vegyük például az Ayára való látogatást.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Beléptünk a légkörbe, ahol rögtön idegen siklók fogadtak minket, majd elvezettek a kikötőhöz. A következő jelenet a Tempesten, ahogy elhagyjuk a hajót, majd felemelt kézzel odasétálunk a valamilyen vezetőhöz, aki rögtön angolul fogad minket. Váltunk még néhány mondatot az ellenállás vezetőjével, és meg is volt a nagy találkozás. Meh...
Ezt simán el lehetett volna húzni, dramatikusabbá tenni.
Elhúzni a leszállást úgy 20–30 mp-cel, közben érzékeltetve az idegenek, valamint a Tempest legénységének az izgatottságát.
Elhúzni a találkozást; azért egy feszült pillanatot igazán nem bántam volna, amikor arról kell meggyőzni az angarákat, hogy nehogy már kivégezzenek/tömlöcbe vessenek/vagy valami. Ehelyett rögtön szabad bejárást kaptam a bolygóra. ...és ennyi volt egy új faj felfedezése.
Amúgy az is kicsit illúzióromboló volt, amit említettem is feljebb, hogy a kommunikáció az elejétől kezdve elég könnyedén ment angolul. De miért??
Az kiderül, hogy valami fordítót használnak, de már az első pillanattól kezdve? Komolyan? Abból a néhány tízmillióból nem telt egy mesterséges nyelvre? De minimum arra, hogy 10 sornál többet összeírkáljanak. Vagy erre is az lenne a kifogás, hogy "kellemetlen", ha nem érted meg, mint ahogy kellemetlen "pucér" idegenekkel beszélgetni? (Mind a kettő ugyan olyan nevetséges.) Már ilyen kis apróságokkal meg lehetett volna dobni a felfedezés, egy _új galaxis_ feelingjét... Ezzel pont a lényeget ölték ki az Andromedából.
És sajnos ez az elkapkodott, hanyag írás/rendezés jellemzi az egész játékot, legalábbis eddig, ahol tartok. :/
Én mindent megteszek, hogy beleéljem magam, és persze valamennyire sikerül is, mert azért mégsem játszhatatlan, így is egy élmény egy bizonyos szintig, de azért távol áll attól, mint amire számítottam. Ha már az írás, a karakterek a helyükön lennének, akkor a bugokat teljesen le is szarnám. Viszont így az egyik negatívum csak hozzáadódik a többihez, és így megkapod a kedvenc tortádat félig nyersen, összeesett habbal... Pedig milyen király lehetne.
Persze nem mondok le róla, végig fogom játszani – legalábbis remélem. Ami azt illeti, már kezdem néha azt érezni, hogy unalmas, de mondjuk, hogy csak besokalltam a sok Mass Effecttől, mivel ezelőtt toltam végig a második és harmadik részt. :D