Mégis mi a faxomat vártak a 8-tól azok után, ahogy kezelték az egész szitut.
Kezdődött azzal, hogy a Vista iszonyat lassú volt, és gagyi, mindenki várta a 7-et, mint egy falat kenyeret, ami jól is sikerült.
Ennek ellenére én, és a kocka haverjaim nagyon vártuk a 8-at. Majd jöttek az első hírek, hogy a rendszer egybe lesz gyúrva a tabletes winnel. Nah itt már fanyalogtunk, de ok. Legyen.
Aztán jöttek a hírek, hogy elveszik a start gombot (anyád jól van? Biztos?), meg hogy rá leszünk kényszerítve, hogy egy olyan felületre bootoljunk, és használjunk, ami igazából PC-n használhatatlan (Orvos látott?).
Egyértelműen sokkal célszerűbb lett volna, ha a felhasználó a telepítéskor definiálni tudja, hogy alapvetően PC-re optimalizáltan (tehát a klasszikus win formátumban, asztallal, és start gombbal), vagy tablettre szabva akarja használni az oprendszert.
De még csak erre sem mondtuk, hogy instant halál. Adtunk neki egy esélyt. Nézzük meg, hogy milyen lesz a kompatibilitás, és a használhatóság.
Pár napja feltelepítettük haverom gépére. Nyomkodtuk pár órát. Akkor a tapasztalatok. Gyorsan indul, de (az ex) metró felületre dob fel, rakás cuccot felismer, bár régi progik közül volt pár, amiről nem tudta hogy ez most egy körte, vagy egy program...
Tulképpen nálam itt volt az a pont, mikor elévrzett, de még piszkálgattuk kicsit.
Hát jöttek a röhejesebbnél röhejesebb dolgok. A start menüt egy bal oldali menüvel helyettesítették, ami néha nem akart előjönni. Egyszer konkrétan annyira nem, hogy semennyire, így kikapcsolni sem tudtuk a gépet, csak resetelni. Gratulálok MS. (Amúgy egy 2 hónapos konfigról beszélünk, elég új hardverekkel, nem egy 10 éves ótvarra tettük fel.)
Aztán ez a kis fixfax menü is egy nagy lapát fosadék, pl még a kikapcsoló gombot is elrejtették egy plusz menü alá, minden kikapcsolás +1-2 mp. És nagyon sok olyan művelet van, ami a régi rendszerhez képest plusz 1-2 másodperc elvégezni. Plusz egy klikk itt, egy ott, az egy nap +1 perc meló, egy évben 5-6 óra plusz meló!!!!!!!
A rendszer kész tudathasadás. A régi és az új felület ide-oda dobálgat, attól függően mit akarsz csinálni, milyen progit indítottál.
Amíg nincs netkapcsolat a metró felület a sok "livetile csempével" 100%-ig, totálisan használhatatlan, és felesleges. Amit lesz net, átmegy szimplán csak feleslegesbe. Tableten biztos király, PC-n nulla, azaz nulla az értelme.
Vizuálisan a rendszer 10 év visszalépés, nincs aero, az egész úgy néz ki, mint egy Nokia telefon kezelőfelülete. Csak nagyban - ha ez lehet - még rondább...
Az elkövetkező 2 órában számtalan kisebb nagyobb elmebajjal találkoztunk, majd egy kurva nagy "ebből elég" felkiáltással betoltuk a Win 7 telepítőt, és próbáltuk elfelejteni a Win8 által előidézett sokkot...
Én nem értem az MS-t. Értem a kényszert, hogy a PC pontosabban az egész informatikai iparág átrendeződőben van, gyünnek a tablettek, mint anno az oroszok. Minden mobilizálódik, és hát azt is felfogom, hogy igyekeznek egységesíteni a különböző platformokat. Igyekeznek megfelelni. Csak azt nem értem, hogy ezt tényleg így gondolták? Tényleg azt hitték, hogy az már elég lesz a sikerhez, ha a PC felhasználókat is rákényszerítik, hogy tabletkén használják a PC-jüket? Hogy elég lesz, ha alájuk rúgnak? Vagy ha egy félkész rendszert adnak ki?
Hát nem. És azt sem értem továbbá, hogy miért nem képesek értelmezni az igazi problémát. Névleg, hogy a só az só, a cukor meg cukor, és ha a kettőt egybe öntöd, az nem jó semmire. Mert a windows 8 nem más, mind sós cukorka, vagy cukrozott só...
Ez a nevetséges mutogatás a hardver gyártókra meg szánalmas. Nekem akkor sem kéne érintőképernyős PC, ha ingyen lenne. Az érintőpanel jó tabletbe (én még telefonban is utálom, de hagyjuk), de nem PC-hez.
Alapból 65 centire van tőlem a monitor, a karom meg 60 centis, el sem érném. Ha elérném sem szeretném napi 8 órában emelgetni. Jól el van a karom az asztalra támasztva, a billentyűzetet püfölve, az egeret navigálva.
És amúgy sem akarnám összekenni ujjlenyomatokkal, egyéb kézen található retkekkel, mert zavarnak az esti filmezésnél.
Egy szó, mint száz, az MS mocskosul ellőtte magát, de úgy, hogy nem csak, hogy a céltáblát nem találták el, de még csak nem is jó célra lőnek.
A kezdetektől fogva sejtettem, hogy utálni fogom az új rendszert, mivel már a korai bemutatókon is unszimpatikus volt, de hajlandó lettem volna elviselni, ha cserébe minden hibátlanul fut rajta, atom gyors, stabil, átgondolt. Egyik kritérium sem teljesül, plusz az egész egy bosszantó, felesleges elmebaj, és még csak start menü sincs.
Szánalmas.
Ami még szánalmasabb, hogy az MS elhitte, hogy erre majd nagy lesz a kereslet, sőt, még most sem értik igazán, hogy mi is a probléma a Windows 8-cal. Ez nem sok jót vetít előre...